Tjedan dojenja - dojenje je temelj života

06.08.2018.

18:20

Autor: T.V./V.LJ./K.Z./HRT

default error photo
Početak kolovoza u brojnim je javnozdravstvenim akcijama diljem svijeta posvećen promicanju dojenja. U svjetskom tjednu dojenja ističu se njegove koristi za dijete i majku, a tomu su bila posvećena i predavanja na Klinici za pedijatriju osječkoga KBC-a.
U sklopu tjedna dojenja na Klinici za pedijatriju KBC-a Osijek, za dojilje je i medicinsko osoblje održano predavanje o važnosti dojenja i prihvaćanja dojenja u javnosti. Doktorica Dubravka Barač održala je predavanje o temi 'Dojenje - temelj života'.

Dojenje je zdravo i za majku i za djete. Klinička su ispitivanja odavno pokazala kako su žene koje su dojile u manjem riziku od obolijevanja karcinoma dojke. Dobrobit za dijete je nemjerljiva - od zaštićenosti imunološkog sustava, smanjenog rizika pretilosti i dijabetesa do razvoja emocionalno stabilne osobe.

Razvija se i posebna povezanost između majke i djeteta. Rijetke su žene koje imaju problema s dojenjem. U prosjeku, samo tri žene godišnje koje rode u KBC-u Osijek imaju taj problem, rekla dr. Dubravka Barač koja je bila jedna od predavačica o važnosti dojenja na Klinici za pedijatriju osječke bolnice. Zdravstveni djelatnici apeliraju i na javnost da prihvate ženu koja doji svoje dijete kao normalnu pojavu. Jer dijete je na prsima zbog gladi, sigurnosti ili utjehe, kaže dr. Barač.

Dojenje je prirodno, ali i vještina koja se uči. Nije svaka majka ista, ni svako dijete. Upravo je zato potrebna potpora, ponajprije obitelji, ali i okoline, rečeno je na predavanju u Osijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!