Tjelovježbe za bebe pomažu u njihovoj motorici

27.01.2023.

07:06

Autor: Zdrav život/HRT/A.S.

Tjelovježbe za bebe pomažu u njihovoj motorici

Tjelovježbe za bebe pomažu u njihovoj motorici

Foto: Zdrav život / HRT

Dijete se rađa s ogromnim brojem živčanih stanica, no sam broj živčanih stanica ništa ne znači ako se one međusobno ne umrežavaju i ne stvaraju čvrste međusobne veze. Poticanjem pravilnih obrazaca kretanja kroz razne igre pomoći ćete toj izgradnji, ali i stvaranju motoričkih sposobnosti, pa čak i inteligencije kod male djece. 

- Mari voli ovdje dolaziti. Prvi put kad smo došli zapravo bila je dosta vesela sve joj je ovdje šareno. Dolazimo se ovdje družiti i vježbati, ali i sve vježbe možemo naravno i kod kuće izvoditi, rekla je Nika Mišković.

- Potičemo razvoj senzomotorike, znači motoričkih vještina, pazimo da nam se bebica u određenom vremenskom periodu prema razvojnim igrokazima okrene, zarotira, posjedne se, krene u puzanje, a kod djece od jedan do tri godine pokušavano više raditi na aktivnostima za razvoj fine motorike. Kako gruba motorika ima nekakav svoj hijerarhijski razvoj, tako ima fina motorika, pojasnila je Ivana Štedul, dipl. fizioterapeut.


Babystep koncept senzomotoričkih radionica za bebe kreirala je fizioterapeutkinja Ivana Štedul. Stručnjakinja iz Karlovca je i sama majka četvero djece, od kojih je dvoje bilo neurorizično. Stoga joj nije bilo teško staviti se u kožu roditelja čije bebe imaju slične poteškoće i kreirati program koji će im pomoći.

- Ovaj program je nastao na temelju mog fizioterapijskog i radnoterapijskog iskustva u radu s djecom u Hrvatskoj i inozemstvu jer sam vidjela koje metode vježbica koriste kojem djetetu. Najčešće nam u program dolaze djeca sa određenim dijagnozama, poput distonog sindroma, hipertonusa, hipotonusa tortikolisa i sličnih, objasnila je Štedul.

Program se izvodi s bebama do tri godine i omogućuje roditeljima da nauče samostalno i ispravno izvoditi vježbe kod kuće. Iako malena Mari nema razvojnih poteškoća, vježba jer je to ulaganje u njeno dugoročno zdravlje.

- Dolazimo u prostor vježbati pet puta mjesečno, a u prosjeku četiri puta tjedno vježbamo kod kuće. Sve vježbe koje smo naučili izvodimo i kod kuće kako bi zapravo i usvojili naučeno i poboljšali još napredak vezano i za puzanje i za sjedenje, kazala je Mišković.

- Kroz vježbe grube motorike kroz Baby Steps program poticanja ranog razvoja zapravo radimo na tome da beba sve motoričke radnje usvoji ispravno. Znači prema tim razvojnim igrokazima. To nam je bitno prvo da preveniramo moguća eventualna odstupanja u motoričkom razvoju, a isto tako nam je bitno i da ne bismo imali dijete koje ima četiri, pet godina koje sjedi u „V“, koje ima kriva stopala, krive nogice, rekla je Štedul. 

 Prati se razvoj od rođenja do treće godine. 

- Upravo iz razloga da bismo prevenirali nekakva kasnija motorička odstupanja. Međutim isto tako ovaj program je osmišljen zapravo za djecu s neurološkim odstupanjima, tako da kod njih zapravo, ako naučimo roditelja koje vježbice će raditi sa svojom bebicom doma, zapravo ta beba puno brže napreduje, dodala je.

Sudeći prema raspoloženju razigrane Mari, dalo bi se zaključiti da bebe nemaju ništa protiv tjelovježbe. No za njih je ovo mjesto i puno više od toga.

- Ovdje imamo razna tematska događanja, naravno uz vježbe, nije sve samo vježba, imali smo i božićnu zabavu i noć u mraku, koji je mali disko za bebe. Tako da volimo ići ovdje i kao što vidite Mari ovdje uživa, sve je šareno i prilagođeno djeci, kazala je Mišković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!