07:58 / 07.08.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Tko nas čuva na plažama

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz brzinu i dobru fizičku spremnost, spasioci moraju imati i odgovarajuću opremu – set za prvu pomoć, plutače i radio-stanice s kojima su vez s bazom i voditeljima.
U ljetnim mjesecima more i kupanje kriju mnoge opasnosti. Turisti, ali i domaći nerijetko se nađu u situacijama u kojima trebaju pomoć. Stoga se za sigurnost na plažama brine spasilačka služba.

Osim što moraju biti fantastični plivači, spasioci trebaju i položiti tečaj koji obuhvaća tehnike spašavanja i tehnike prve pomoći. Nakon izvlačenja iz vode, spašavanje još traje. Utvrđuju se vitalne funkcije unesrećenike te se u skladu s utvrđenim status djeluje.

Sezona kupanja već na veliko traje pa nije na odmet progovoriti i o sigurnosti na plažama. Zbog gostiju emisije "Dobro jutro, Hrvatska" boravak na plaži nam je puno sigurnji! Oni su spasioci Hrvatskog crvenog križa - Borna Hrestak i Lora Pevec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!