11:00 / 16.02.2020.

Autor: MArija Matoš/Dnevnik/IMS/HRT

Tko radi najbolje kobasice i kulenovu seku?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Žiri je odlučivao između 51 kobasica i 40 kulenovih seka. Osim okusa i mirisa, ocjenjuje se vanjski izgled, čvrstoća, presjek.
Sinoć se u Osijeku na 17. Donjogradskoj kobasijadi, najstarijem natjecanju u izradi domaće slavonske kobasice u Hrvatskoj, ocjenjivala kvaliteta kobasica i kulenove seke.

Žiri je odlučivao između 51 kobasica i 40 kulenovih seka. Osim okusa i mirisa, ocjenjuje se vanjski izgled, čvrstoća, presjek.

- Možemo reći da smo ove godine imali zbilja težak zadatak ocijeniti koja je najbolja jer su sve bile visoke kakvoće, rekao je predsjednik Ocjenjivačkog povjerenstva "Donjogradske kobasijade" Goran Kušec.

Najbolja je, prema ocjenama stručnog povjerenstva, kobasica OPG-a Čutura iz Osijeka. Proizvodi se od slavonske svinje. Titula majstora kulenove seke ove je godine pripala Nikoli Barišiću iz Valpova.

Otkad je Donjogradske kobasijade, slavonski su suhomesnati proizvodi sve kvalitetniji.

- Ponosni smo što smo dio slavonske tradicije digli na jednu razinu više, smatralo se da je kobasica zapostavljeni proizvod, ustvari je ona jedan vrhunski proizvod poput slavonskog kulena, kulenove seke i svih ostalih tradicijskih proizvoda, rekao je predsjednik Udruge "Donjogradski kobasičar" Damir Lukač.

Na najstarijem ocjenjivanju slavonskih delicija sudjelovali su proizvođači iz cijele Slavonije te gosti iz Bosanske Posavine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!