15:41 / 02.11.2019.

Autor: Marija Pranjić/Zdrav život/HRT

Tko su doule?

-

-

Foto: - / -

Kako bi budućoj majci pružile emocionalnu, fizički i informativnu potporu prije, tijekom i nakon rođenja, danas sve više pomažu i doule.
Neizbježan dio života su i oni lijepi trenuci, u koje svakako ubrajamo i rođenje djeteta. Kako bi budućoj majci pružile emocionalnu, fizički i informativnu potporu prije, tijekom i nakon rođenja, danas sve više pomažu i doule.

Što sve rade i kako izgleda njihova podrška, ispričala nam je Katarina Škudar, članica Hrvatske udruge doula, a svoje iskustvo ispričala je majka Ines Fijačko.

- Ona je bila tu uz mene u svakom trenu, u bilo koje doba dana noći, kad god je mene nešto zanimalo. Znači, bilo kakva pitanja, a i kad su me mučile neke stvari, javljali mi se nekakvi strahovi. Nekako mi je uz nju taj porod prvi put u životu izgledao kao nešto lijepo i nešto bezbolno, govori Fijačko.

Sve kreće od prvog sastanka, a trudnice same odlučuju koliko dugo i u kojoj fazi žele doulu uz sebe.

- Obično u našem nekakvom angažmanu budu 3-4 posjeta. Znači, imamo taj jedan, i to traje više sati. U tim posjetama prolazimo kroz nekakva prijašnja iskustva s poroda, što majka očekuje, koji su njezini strahovi, informiramo je o o svemu što se događa kroz trudnoću, kroz porod. I uz majku smo kroz porod cijelo vrijeme, trajao taj porod dva sata ili dva il tri dana, govori doula Katarina Škudar.

Doule mogu biti uz majku samo kroz trudove, ili cijelu trudnoću, a pomažu rodilji s novorođenčetom i nakon poroda. Od epiduralne i spinalne analgezije, do rajskog plina, hidroterapije pa čak i hipnoze – gotovo svaka buduća majka traži načina kako bi si olakšala porod i učinila to iskustvo manje traumatičnim, a doule brinu i o toj komponenti poroda. Tu je, tvrde, i manja šansa za javljanjem postporođajne depresije. Razlog svih tih pozitivnih rezultata, vjeruju doule, upravo je  u nešto drugačijem pristupu.

Treba naglasiti kako doule prvenstveno brinu o majci i njezinoj udobnosti te djetetovoj sigurnosti, ali ne interveniraju u medicinskim zahvatima. Također, čak je poželjno da doule ne budu medicinske struke, iako svaka od njih prolazi detaljnu edukaciju.

Nikako se tu ne umanjuje uloga primalje i ginekologa, a svaka će žena, prateći svoje potrebe, najbolje znati odabrati koga želi uza se na taj veliki dan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!