Transplantacija srca kod djece

02.10.2021.

16:36

Autor: T.V./Zdrav život/HRT

Transplantacija srca kod djece

Transplantacija srca kod djece

Foto: Zdrav život / HRT

U Hrvatskoj je prvo srce presađeno 1988. godine u KBC-u Zagreb. Otada do danas, itekako su napredovali. Posebice u dječjoj kardiologiji. Izvode oko 80 posto zahvata kod djece, dok ostatak mora u inozemstvo na liječenje. No prije 15 godina, situacija je bila točno obrnuta.

Povodom nedavno obilježenog Svjetskog dana srca, uvijek se prisjetimo kardioloških bolesti koje su jedan od vodećih uzroka iznenadnih smrti u razvijenom svijetu. No niti najmlađi pacijenti nisu pošteđeni kardioloških komplikacija. Tome najbolje svjedoči brojka od gotovo 6000 djece koja godišnje prođe samo kroz zagrebački KBC.

- Od tog broja negdje 400 djece zahtijeva neku našu pomoć, znači ili intervencijsko liječenje ili kardiokirurško liječenje. Što se tiče dijagnoza to su one najčešće srčane greške, od ASD-a, VSD-a, ductusa Botalija, ali imamo i djece s vrlo složenim srčanim greškama koje onda mi zbrinjavamo ovdje ili oni zahtijevaju pomoć naših kolega u inozemstvu, rekla je dr. Dorotea Bartoniček, Zavod za kardiologiju KBC Zagreb.

- Najčešće dijagnoze su VSD, ventralni septalni defekt, dakle otvor između dvije srčane klijetke, ASD između dvije srčane pretklijetke otvor, suženja aorte, koartacija aorte, tetralogija falo, tako to su neke najčešće dijagnoze s kojima djeca dolaze. Dijapazon operacija je jako različit tako da najčešćih dijagnoza u dječjoj kardiologiji ima preko 140, kaže dr. Dražen Belina, Odjel za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb.

Danas se velika većina od tih 140 dijagnoza uspješno kirurški zbrinjava u Hrvatskoj, što prije dvadesetak godina nije bio slučaj.

- Još uvijek nismo dosegli da možemo raditi sve u Hrvatskoj. Možda čak neke stvari jako rijetke nema niti potrebe, jer bolje poslati rijetku operaciju u neki centar koji ju češće izvodi. Ali ja se nadam da ću doživjeti da će 99,9 posto djece biti operirano u Hrvatskoj, ali to je još dug put. Zato što za to morate imati kompletno opremljene sve karike u lancu, od preoperativne pripreme, od genetike, od anesteziologije, od perfuzije. Ali, uz potporu naših kolega kardiologa, anesteziologa, perfuzionosta i svih struka koje nam pomažu, razina kirurgije se lijepo diže, svake godine idemo prema naprijed tako da je možda deset posto djece prošle godine zahtijevalo odlazak u inozemstvo, dodaje dr. Belina.

Taj će se postotak ubuduće još više smanjivati budući da je na Klinici za dječju kardiokirurgiju vrlo živo. Kolege kirurzi iz Europe i svijeta rado su viđeni i česti gosti naših stručnjaka, jer razmjena znanja i iskustava predstavlja temelj suvremene medicine.

- Bez razmjene znanja i iskustava u tako složenoj struci nema nikakvog napretka. Nedavno smo imali čast da je profesor El Quri iz Saint Luck bolnice u Bruxellessu bio u odraslom programu i radio je tri operacije u dva dana, vrlo zahtjevne, složene, gdje je on zapravo pola operacija asistirao našim kolegama i protekle su vrhunski, a vrijednost svake te operacije vam je sto tisuća eura na zapadnom tržištu. Tako da je to bilo predivno i ono što je bilo krasno ja da je naš stalni gost profesor Prodan iz Nacionalnog centra za srce iz Budimpešte, iz Mađarske, bio kao mentor. Već on nama dolazi od kolovoza 2019. i zajedno s njim u programu smo operirali preko 40 djece, Ističe dr. Belina.

Kad su iscrpljeni svi modeli konzervativnog i kirurškog liječenja, zadnji korak je transplantacija. U Hrvatskoj se transplantacija srca kod djece radi jedino na KBC-u Zagreb.

- Mi smo počeli kao Klinika za pedijatriju 2011. godine. Tada je to vodio profesor Malčić, taj cijeli program, i do sad smo transplantirali negdje petnaestero djece sa srčanim greškama. Najčešće su to bile kardiomiopatije kao najčešći uzrok zbog čega je srce transplantirano. Preživljenje nam je dobro, negdje od 85 do 90 posto. A što se tiče zadnje naše djevojčice koja je transplantirana, ona je odlično i ovaj tjedan je planiramo otpustiti kući, kaže dr. Bartoniček. 

Uspješne transplantacije ne bi bilo bez darivatelja organa. Udruga Transplant i KBC Zagreb odali su im prije pet godina počast zasadivši u krugu Klinike mladicu kanadskog javora, kao simbol snage života koju su svojim nesebičnim činom prenijeli umirućim bolesnicima i spasili im život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!