07:00 / 09.03.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Trofeji Istarskog Proljeća

Trofeji Istarskog Proljeća

Trofeji Istarskog Proljeća

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Nakon duljeg vremena, u Istri se održava prvi masovni međunarodni sportski događaj. Riječ je o tri biciklističke utrke pod zajedničkim nazivom Trofeji Istarskog Proljeća. 

Prve dvije utrke održane su u Umagu i Poreču.

Ove je godine bio pravi podvig organizirati ovakav događaj. Valjalo je zadovoljiti standarde protiv korone Svjetske biciklističke federacije, nacionalnog Stožera te lokalnog stožera.

- Oni dolaze u hotel gdje bukiramo smještaj, tu su 15 dana, u tzv.balonu. Ne smiju se miješati, za doručkom i večerom svi imaju svoje stolove, kako bi što manje bili u kontaktu. Za sve vrijedi nošenje maski, održavanje distance. Negativni PCR testovi osnovni su preduvjet za dolazak, a još su jednom testirani nakon tjedan dana. Riječ je o 30 profesionalnih timova registriranih u 17 zemalja, s ukupno oko 350 sudionika. Svega je jedan domaći, i to je jedini hrvatski tim biciklističkih profesionalaca, kazao je Ivan Črnjarić, direktor Istrian Spring Trophiesa.

Ivica Geržinić, trener Biciklističkog kluba Meridiana Kamen iz Pazina, kaže da su dosad bili dva puta u Kini, oko Kine vozili po 20 dana.

 - Uspjeli smo do sada izgraditi ime, organizatori nas pozivaju na razne utrke. Kada imate vozače i opremu onda ste svuda poželjni, po cijelom svijetu, ističe. 

- Ovo je, kažu, najbolja europska konkurencija. Dva tima s ovog natjecanja nastupit će na utrci Giro d'Italia, rekao je Antonio Barač iz kluba Meridiana Kamen.

Danny van der Tuuk
iz Španjolske pohvalio je utrke, smještaj, uvjete za trening.

Istra je odličan uvod za utrke koje će ove godine uslijediti, ako to dopusti pandemija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!