06:58 / 27.04.2020.

Autor: Kristina Devetak

Trudnoća i koronavirus

-

-

Foto: - / -

Ne postoje znanstveni dokazi o većoj rizičnosti trudnica i prelasku infekcije COVID-19 na plod ili bebu.
Ne postoje znanstveni dokazi o većoj rizičnosti trudnica i prelasku infekcije COVID-19 na plod ili bebu, umirujuće su riječi dr.sc. Edine Berberović, dr.med., specijalistice ginekologije i porodništva, subspecijalistice fetalne medicine i porodništva iz Klinike za ginekologiju i porodništvo, KB Sveti Duh u Zagrebu.

Svjesni smo da popuštanje mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa ne znači da nam se životi vraćaju u normalu - već u neku novu normalu, pod strožim pravilima nego dosad. U takvom okruženju trebamo se oslanjati na stručne informacije, kako bismo pravilno zaštitili naše zdravlje i zdravlje naših bližih ali i cijele zajednice. A trudnice, nerođena i tek rođena djeca posebno su osjetljivi članovi društva, pa smo s dr. Berberović porazgovarali o utjecaju COVID-19 infekcije na trudnice, majke i bebe.

- Jesu li trudnice rizičnija skupina za samu infekciju? Odgovor je: nisu. Dakle rizik infekcije trudnica u odnosu na ostalu populaciju je jednak. Malobrojne su studije, ali one koje postoje su pokazale da COVID-19 infekcija ne uzrokuje spontane pobačaje ni malformacije fetusa, a zbog Covid-19 infekcije neće doći ni do prijevremenog porođaja. Pitanje je postoji li transmisija Covid-19 infekcije s majke na fetus, i odgovor je: ne postoji. Neke studije su izolirale majčino mlijeko, uzimale su uzorke iz plodne vode i posteljice i dokazale su da ne postoji li prisutnost virusa, napominje dr. Berberović i dodaje:

- Nije dokazano da se virus prenosi majčinim mlijekom, što znači da je laktacija tj. dojenje kod majke koja je COVID pozitivna sigurno! Što se tiče samog porođaja COVID-19 pozitivne trudnice, preporučuje se vaginalni porođaj, bilo da je to spontani ili inducirani, i sama COVID-19 infekcija trudnice nije indikacija za carski rez.  Naravno, ako trudnica želi epiduralnu analgeziju, može ju dobiti, a u slučaju da postoji indikacija za carski rez zbog bilo kojeg drugog razloga, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije treba izbjegavati endotrahealnu intubaciju, da ne bi došlo do zaraze medicinskog osoblja.

Velika i tužna promjena za roditelje jest zabrana prisustva očeva, odnosno partnera na porođaju, kao i zabrana svih posjeta tijekom boravka trudnica i rodilja u bolnici. Na pitanje trebaju li COVID-19 pozitivne majke biti odvojene od svoje tek rođene djece, dr. Berberović odgovara:

- Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Engleskog društva ginekologa i opstetričara, smatra se da ne treba doći do odvajanja majke i djeteta, samo se treba držati higijenskih navika, nošenja maske,  dezinfekcija posudica gdje se drži mlijeko i redovito pranje ruku. Što se tiče preporuka Hrvatskog društva za ginekologiju i porodništvo, ono smatra da bi u slučaju COVID-19 pozitivne majke trebalo doći do odvajanja majke i djeteta, ali zapravo je konsenzus da majka odlučuje želi li dojiti dijete ili ne. U slučaju da majka želi dojiti, potrebno je to omogućiti, a u slučaju da se majka boji da će infekcija proći na dijete, i da ne želi dojiti, potrebno je to omogućiti odnosno odvojiti majku od djeteta, odnosno dijete od majke.Od prosinca 2007. godine zagrebačko rodilište KB Sveti Duh steklo je prestižni status "Rodilište-prijatelj djece", čime je dosegnut visoki standard boravka djeteta i majke u rodilištu, omogućujući novorođenčetu od trenutka rođenja neprekidni boravak i kontakt s majkom te prehranu dojenjem. U Klinici godišnje imaju oko 2.800 porođaja, a za vrijeme potresa u Zagrebu 22. ožujka nije bilo većih oštećenja. Novi uvjeti zahtijevaju i nove mjere:

- U Klinici je organiziran smještaj i rad prema preporukama Stožera za civilnu zaštitu i Ministarstva zdravstva, tako da postoji mogućnost izoliranog smještaja pozitivnih i suspektnih trudnica na COVID-19 infekciju, koje će tamo biti do porođaja, za vrijeme porođaja i nakon njega, do otpuštanja iz bolnice, a organizirali smo i naše COVID-19 timove, kazala nam je sugovornica.

Trenutačno se zbog pandemije COVID-19 u Hrvatskoj ne organiziraju trudnički tečajevi, a nakon poroda i povratka kući iz bolnice, patronažne sestre i dalje pomažu novopečenim majkama. Rodilje se trebaju javiti nadležnoj patronažnoj sestri koja će ispitati epidemiološku situaciju u obitelj i u skladu s njom, doći u posjet.

Za kraj je dr. Berberović poručila trudnicama da unatoč pandemiji redovito odlaze na ginekološke preglede, bez imalo straha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!