Tuberkuloza najsmrtonosnija bolest nakon COVID-a

24.03.2022.

12:17

Autor: Hina/A.P.C.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Foto: - / Shutterstock

Tuberkuloza (TBC) čak i u vrijeme pandemije COVID-a ostaje jedna od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti na svijetu, upozorili su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) na Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, koji se obilježava 24. ožujka 

Pad registriranih slučajeva tuberkuloze za 24% u razdoblju između 2019. i 2020. vjerojatno je posljedica pandemije COVID-a koja je utjecala na dijagnosticiranje i prijavu novih slučajeva te bolesti, no tuberkuloza je u ovom trenutku druga po smrtonosti zarazna bolest iza bolesti COVID-19, objavile su dvije zdravstvene organizacije.


ECDC i WHO upozoravaju da je od iznimne važnosti ulagati u borbu protiv tuberkuloze.

Europske države i države središnje Azije za 20 su posto premašile cilj kada je posrijedi smanjenje broja slučajeva tuberkuloze u roku od pet godina, no nema mjesta za zadovoljstvo, smatra Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a.


- Da bismo postigli napredak u borbi protiv te zarazne bakterijske bolesti, morali bismo uvesti inovativne i još učinkovitije načine dijagnosticiranja i liječenja, a trebalo bi uvesti i više novih lijekova otpornih na tu bolest, istaknuo je Kluge.


Direktorica ECDC-a Andrea Ammon dodala kako je, nažalost, ulijed pandemije COVID-a, u posljednje dvije godine borba protiv tuberkuloze postala još teža.


Na području Europe, koja prema standardima WHO-a obuhvaća 53 zemlje, u 2020. godini prijavljeno je više od 160.000 novih slučajeva tuberkuloze, a 2019. ih je bilo 216.000.

Vrlo staro porijeklo tuberkuloze 


Današnja porodica bacila tuberkuloze se, prema paleogenetici, pojavila prije otprilike 40.000 godina. 


Dugo se vjerovalo da je tuberkuloza u ljudi proizašla iz tuberkuloze goveda i da je na ljude prešla pojavom stočarstva još u neolitiku. No, nedavne su studije pokazale da je ta zarazna bolest postojala među ljudima i prije nego što su pripitomili stoku. O tomu svjedoče tragovi tuberkuloze pronađeni na ljudskim ostacima starima 11.000 godina.


Cjepivo staro sto godina

Nijemac Robert Koch je 1882. godine otkrio bacil odgovoran za razvoj tuberkuloze te je pokušao razviti serum za liječenje bolesti, no bez uspjeha. Prvo učinkovito cjepivo, BCG, otkrila su 1921. dvojica znanstvenika s Instituta Pasteur, Albert Calmette i Camille Guérin.


Stoljeće kasnije, cjepivo se i dalje koristi i još je uvijek vrlo učinkovito u zaštiti djece, no nije toliko učinkovito kod nekih oblika tuberkuloze koji pogađaju odrasle.


U Francuskoj BCG cjepivo nije obvezno od 2007., ali se preporučuje za djecu koja su "zložena visokom riziku od razvoja tuberkuloze.


Manja učinkovitost antibiotika


Nakon Drugoga svjetskog rata, otkriće streptomicina, a potom još nekoliko antibiotika, omogućuje učinkovitu borbu protiv plućne tuberkuloze, koja se osobito raširila među odraslima.


S vremenom se pojavljuju i sojevi Kochova bacila, otporni na spomenute lijekove, što liječnike primorava da propisuju 'koktele' antibiotika da bi učinkovito uništili bakteriju, a liječenje traje i po nekoliko mjeseci. Na kraju dolazi do višestruke bakterijske rezistencije na lijekove, nerijetko zbog loše doziranih ili nedovoljno dugih tretmana liječenja antibioticima, što rezultira neuspjelim izlječenjem bolesti.  

Najsmrtonosnija zarazna bolest nakon COVID-a 


Prema posljednjim podacima WHO-a, u 2020. godini tuberkuloza je bila drugi vodeći uzrok smrti od zaraznih bolesti, s 1,5 milijuna smrtnih ishoda.


Do danas je zaraza tuberkulozom najzastupljenija u ljudskoj populaciji i prednjači nad AIDS-om, od kojega je u 2020. umrlo 680.000 ljudi, podaci su UNAIDS-a.


S neslavnog trona tuberkulozu je svrgnula najnovija zarazna bolest, COVID-19, koji je u 2020. usmrtio više od 1,8 milijuna ljudi.


Tuberkuloza je glavni uzrok smrti među HIV pozitivnim osobama.


Kao posljedica globalne neorganiziranosti povezane s pandemijom, broj smrtnih slučajeva od tuberkuloze ponovno je počeo rasti i u 2020. taj je porast iznosio 7 posto.


Na pet kontinenata


Tuberkuloza je prisutna na pet kontinenata, ali posebno pogađa zemlje u razvoju.


Prema podacima WHO-a, 2020. je najviše novih slučajeva evidentirano u jugoistočnoj Aziji - 43% novih slučajeva, i u Africi - gdje je zabilježeno 25% novih slučajeva.


Dvije trećine slučajeva tuberkuloze koncentrirano je u osam zemalja: Indiji, Kini, Indoneziji, Filipinima, Pakistanu, Nigeriji, Bangladešu i Južnoafričkoj Republici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!