Na osječkoj tržnici znaju što s ostacima hrane

13.10.2021.

11:39

Autor: Vesna Ljubo/Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B.

Kompost

Kompost

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Od prošlog tjedna na osječkoj glavnoj tržnici prikuplja se biootpad koji se sprema u spremnike kraj svakog štanda. Što se s njime radi i kako su zadovoljni prodavači - provjerila je HTV-ova novinarka Vesna Ljubo za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska".


Galerija
Silva Erceg, Foto: Dobro jutro Hrvatska/HRT
Spremnik za biootpad, Foto: Dobro jutro Hrvatska/HRTMarko Turalija, Foto: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Prodavači su izrazito zadovoljni.

- Vrlo je pohvalno što smo to dobili jer dosta povrća ostaje. Do sada se bacalo u kante i tko zna gdje bi već završilo! Ovako sada dođu ljudi koji doma imaju životinje i odnesu to doma. Puno im to znači, posebno kad dođe zima pa nema toliko zelenila, ističe Silva Erceg , vlasnica OPG-a iz Tvrđavice.

- Svaki dan napunimo i bacimo spremnik. Puno je ljepše jer je štand čist. U svakom slučaju za veliku pohvalu, naglasila je. 

Direktor UNIKOM-a Marko Turalija objasnio kako se odlučio na ovu akciju odvajanja otpada i na tržnici.

- Gradska tvrtka UNIKOM brine o recikliranom otpadu na kućnom pragu. Intencija nam je da surađujemo s novom gradskom vlasti i gradonačelnikom Ivanom Radićem koji je uspostavio sinergiju s gradskim tvrtkama. Ovo je eklatantan primjer dobre suradnje, gdje se mješoviti otpad koji se odbacivao na Lončaricu, sada reciklira ovdje na tržnici. Također ćemo proširiti suradnju sa svim ostalim poduzećima. Već vidimo odlične pomake unazad dva mjeseca u kojima smo povećali reciklažu za oko 500 tona, istaknuo je.

Objasnio je proces reciklaže.

- Mali spremnici s tržnice idu u veliki spremnik koji UNIKOM odvozi na kompostanu. Od tog biootpada proizvodi se kompost. To je jedan zatvoreni ciklus koji je bio prošle godine na razini oko 6.000 tona, a ove godine će biti do 8.000 tona. Znači da će 2.000 tona tog komposta koji je završavao u mješovitom komunalnom otpadu, sada završavati kao finalni proizvod i manje će se odlagati na deponiju Lončarice, istaknuo je.

- Napravit ćemo i akciju u kojoj ćemo prodavačima podijeliti prvi kompost napravljen od biootpada koji oni sakupljaju, da bi ga mogli dalje koristiti za svoje proizvode i da im uzgoj bude što bolji, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!