Nova godina donosi nove životne odluke

02.01.2023.

20:01

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/HRT/A.S.

Nova godina idealno je vrijeme za postavljanje novih ciljeva

Nova godina idealno je vrijeme za postavljanje novih ciljeva

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Nova godina idealno je vrijeme za postavljanje novih ciljeva i ostvarivanje nekih želja. Nakon blagdanskog pretjerivanja u hrani i piću mnogi žele pročistiti tijelo i um. 

Nova godine, nove odluke

- Zato se i prvi mjesec zove januar po rimskom bogu Janosu, bogu s dva lica. Jedno lice gleda u prošlost, drugo lice gleda u budućnost, objasnio je Boris Blažinić, profesor psihologije. 

Budućnost su i novogodišnji planovi i želje.

- U prvom redu zdravlje, a ovo drugo će valjda doći skoro ćemo se truditi, rekao je Vlatko

- Da se krećemo, da se bavimo sportom, da jedemo zdravu hranu, poručila je Marija. 

- Moja želja je da vani pada snijeg, rekao je Leon. 

- Želim da imamo puno veselja, zdravlja, da puno živimo, budemo uvijek sretni, kazao je.

Novogodišnje odluke 

Sreća za mnoge znači promjene. Od zaposlenja ili prestanka pušenja do mršavljenja i vježbanja.

- Početkom siječnja malo više ima aktivnijih vježbača, imamo puno više upisa, rekla je Jelena Hodak. 

- Nekako malo više ima muškaraca nego žena i sve više ih dolazi, kazala je. 

Pa mislim tko želi vježbati koje je vrijeme ni doba dana, neki vole ujutro , neki navečer ali ako imam slobodno vrijeme zašto ne sada, rekao je Marko. 

- Ne mogu zamisliti dan bez treninga, treniram samo radi sebe , ispunjava me, bolje spavam, odmorim se i sve mi je bolje, kazao je Danijel. 

Za bolju godinu i otvaranje planiranih želja važno je biti iskren prema sebi, preuzeti odgovornost i imati jaku namjeru.

- Kad se donese odluka treba jako dobro razmisliti zašto to želimo i što će se dogoditi ako u tome ne uspijemo. Na primjer skidanje kila, što ćemo dobiti, osjećat ćemo se bolje, imat ćemo više energije, manje ćemo se znojiti, bit ćemo zdraviji, rekao je Blažinić.

Potrebno je brinuti i o detoksikaciji

Zdravlje nakon blagdanskog uživanja u hrani i piću za mnoge je i detoksikacija.

- Dakle, boli vas glava, ne osjećate se baš najbolje, hidrirajte se. Hidrirajte se, hidracija ne znači samo piti vodu, nego unositi juhe. Ako ćemo ispeći prokulice, ili napraviti kiseli kupus, s ljubičastim kupusom ili ćemo dodati graha i tome slično, mi smo napravili jedan prirodni urođeni detoks bez da smo o tome posebno razmišljali, savjetovao je Nenad Bratković, nutricionist

Treba slušati tijelo, ali i biti zahvalan na onome što imamo jer nova je godina - nova šansa da budemo bolji, zdraviji i uspješniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!