U 60. ostvarila san i postala akademska slikarica

19.01.2018.

16:13

Autor: Vinko Paić/M.Š.

-

-

Foto: - / -

Sonja Šimatić iz Zagreba akademska je slikarica postala na pragu 60. godine života. Dobitnica je nagrade Maslačak znanja kojoj je cilj motivirati cjeloživotno učenje i obrazovanje.
Sonja Šimatić iz Zagreba akademska je slikarica postala na pragu šezdesete godine života. Dobitnica je nagrade Maslačak znanja kojoj je cilj motivirati hrvatske građane da se uključe u neki oblik učenja i obrazovanja. Sonja Šimatić je majka troje djece koja je nedavno diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti i time ostvarila svoj veliki san. Priča je započela puno prije. S 10 godina sam dobile prve boje, ujak mi je bio slikar i dao lekcije. No život me odveo drugim putevima. Međutim čovjek kad dođe u određene godine zapita se što je napravio u životu i što još želi napraviti.  Iako je stekla diplomu na Ekonomskom fakultetu njezina je ljubav bila i ostala likovna umjetnost kojoj se intenzivno posvetila prije 15 godina kad je na otoku Visu otvorila malu galeriju. Volim istraživati, kad uđem u jednu tehniku onda mi dosadi brzo. Želim ići dalje... Kad se učahurite sve stane. Misao vodilja mi je da nije bitan cilj nego putovanje. To je ljepota. Da radiš ono što voliš i možeš živjeti od toga. Prije nekoliko godina Sonja je u Ljubljani upisala školu za crtanje i slikanje, a naobrazbu je nastavila na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Kad sam došla na referadu pitali su me za koga sam donijela radove. Kod nas to nije praksa, no vani nije neobično da ljudi u srednjim godinama mijenjaju karijeru... Ja ove godine navršavam 60 godina, nije me sram, bolje se osjećam nego s 30. Sad je konačno mojih povijesnih 5 minuta... No, limitira ju birokracija. Mogu izlagati ako imam do 35 godina. Poslije 35 godine nema života? Ja sam diplomirala tek. U koju skupinu ja spadam? Nijednu vjerujte...  Veliku podršku oduvijek je imala u svojoj obitelji, a upravo je kćer bila ta koja je mamu prijavila za nagradu Maslačak znanjaDobila sam ju kao nagradu za moj trud i rad. Uspjela sam u mojim godinama ostvariti uspjeh i završiti prilično zahtjevan fakultet. To je prepoznato, što je lijepo.  Svima poručuje: Granice nema, ona je u našoj glavi. Ako nešto želimo, možemo to ostvariti.
Sonja je pravi primjer kako nikad ne bismo trebali odustati od svojih snova. Jer sve je moguće. Pa i onda kad ste na pragu šezdesete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!