14:39 / 22.10.2020.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

U Bjelovaru ne čekaju da im posao padne s neba

-

-

Foto: - / -

U potrazi za poslom ove dugotrajno nezaposlene osobe stekle su znanja koja bi im mogla lakše otvoriti put ka zapošljavanju.
U sklopu europskog projekta „Mi to možemo" financiranog iz Europskog socijalnog fonda, 29 je nezaposlenih osoba iz Bjelovara među kojima i osobe s invaliditetom uspješno završilo programe obrazovanja odraslih. Stekli su znanja prilagođena tržištu rada koja im daju veću mogućnost u pronalaženju posla.

U potrazi za poslom ove dugotrajno nezaposlene osobe stekle su znanja koja bi im mogla lakše otvoriti put ka zapošljavanju. Polaznici programa školovali su se za računalne operatere, samostalne knjigovođe, internet marketing, suradnika za pripremu i provedbu EU projekata.

- Po zanimanju sam komercijalist. Imam srednju stručnu spremu i bez posla sam od 2017. godine. Sad sam završio za računalnog operatera. To je nešto što sam oduvjek želio. Dok sam išao u srednju školu nisam imao mogućnosti upisati Tehničku, tako da mi je ovo puno pomoglo, priča Ivan Pažur, korisnik programa "Mi to možemo".

- Vidjet ćemo, nikad se ne zna. Ja se nikad ne predajem, uvijek sam optimist. Može se raditi i od kuće. Vidim koliko mogu za računalnog operatera. Inače smo prvo imali informatiku. Jako sam zadovoljna zasad, kaže Milkica Basta.

- U projektu je planirano i provođenje informativnih radionica o pravima i mogućnostima nezaposlenih osoba, treninzi i radionice za jačanje samopouzdanja i osnaživanja nezaposlenih osoba za bolji pristup radu te osvješćivanje važnosti suradnje i timskog rada, objašnjava Vala Bastijančić Erjavec, zamjenica gradonačelnika Bjelovara.

U projekt je dosad, kaže voditeljica Ivana Bekavac dosad uključila 51 osoba, a njih 40 je dugotrajno nezaposlenih. Program će se provoditi do tavnja sljedeće godine. Uz Grad Bjelovar partneri u europskom projektu vrijednom 1,4 milijuna kuna su udruge tjelesnih invalida Bjelovara i osoba oštećena sluha Bjelovarsko-bilogorske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!