08:20 / 13.10.2020.

Autor: V.K./Hina

U borbi s koronavirusom često prozračujte prostorije

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Dok se milijarde troše u istraživanje cjepiva za covid-19, stručnjaci kažu da ima nešto što bi vam moglo pomoći u tomu da izbjegnete virus, a ne stoji ništa - otvorite prozor.
Dok se milijarde troše u istraživanje cjepiva za covid-19, stručnjaci kažu da ima nešto što bi vam moglo pomoći u tomu da izbjegnete virus, a ne stoji ništa - otvorite prozor.

Sve je više dokaza koji upućuju na to da zrak koji kruži zatvorenim prostorom pridonosi širenju čestica koje uzrokuju infekciju. Taj fini oblak sitnih čestica, poznatih kao aerosoli, u zraku može dugo ostati, i više sati, a u tom vam slučaju može pomoći jednostavno posezanje za prozorskom kvakom.

Epidemiolog Antoine Flahault usporedio je to s pušenjem

-
Što ćete učiniti kad je soba zadimljena? Otvoriti prozor da dim "izađe" iz prostorije, rekao je  i dodao kako je isto i s tim nevidljivim viralnim oblacima.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je u svoje preporuke o borbi protiv širenja koronavirusa uvrstio i dio o zatvorenim prostorima.

- Izbjegavajte zatvorene prostore i osigurajte njihovu ispravnu ventilaciju uvođenjem što je više moguće svježeg zraka, piše na njihovim internetskim stranicama.

Jednostavno i učinkovito

Premda se koronavirus dominantno prenosi kapljičnim putem, CDC je aerosole službeno uključio među načine prijenosa virusa. 

Stručnjaci u mnogim zemljama već mjesecima zagovaraju uvođenje rigoroznijih mjera za suzbijanje prijetnje aerosolima, koji u početku pandemije jedva da su bili spominjani u javnozdravstvenim smjernicama.

Njemačka je jedna od zemalja koja stanovništvu i službeno preporučuje da otvaraju prozore i prozračuju prostorije. Kancelarka Angela Merkel prošli je mjesec rekla da prozračivanje može biti jedna od najjeftinijih i najučinkovitijih mjera za suzbijanje širenja pandemije.

Njemački liječnik Bernhard Junge-Hulsing ljudima savjetuje da prozore drže otvorenima čak i kad temperature padnu.

- Uvijek možete odjenuti pulover, ako vam je pritom hladno, kazao je.

Šest na sat

Koliko je prozračivanja potrebno da se "rastjera" aerosol?

- Puno. Mi preporučujemo potpunu recirkulaciju zraka u prostoriji najmanje šest puta u satu, rekao je Flahault, direktor Instituta globalnog zdravlja pri ženevskom sveučilištu.

- Šest puta u satu je ono što imate u vagonima TGV-a (superbrzih vlakova) ili u zrakoplovu, gdje je kvaliteta zraka vrlo dobra, dodao je.

Otvoreni prozori, naravno, nisu jedina mjera.

- Ograničite broj ljudi koji borave u istoj prostoriji, ne ostajte ondje predugo, nosite masku cijelo vrijeme, redovito perite ruke i pokušajte ne govoriti ili vikati previše, istaknuo je Flahault.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!