U budućnosti od 25 do 30% poslova moglo bi se obavljati na daljinu

14.05.2022.

20:10

Autor: Ivanka Bukulin Zlatić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Rad od kuće

Rad od kuće

Foto: ilustracija / Shutterstock

Koronavirus je preko noći promijenio način rada: prisilio nas je da radimo od kuće i na daljinu. U Hrvatskoj je 2020-te od kuće stalno radilo 3% zaposlenika, 8% povremeno.

U Europi znatno više, čak 12%, a procjena je da bi se u budućnosti od 25 do 30% poslova moglo obavljati na daljinu.

I dok su se zaposlenici i poslodavci brzo prilagodili novim uvjetima, zakonski okvir još nije jasno definiran - pod kojim se uvjetima može raditi na izdvojenom mjestu.

Nakon dugo vremena Brigita je danas došla u ured. I prije krize izazvane koronavirusom radila je na daljinu - od kuće i takav način rada joj je idealan: ne gubi vrijeme putujući do ureda ili mjesta sastanka.

- Doista se znalo događati da sam doručkovala u Zagrebu, ručala u jednom gradu i državi, večerala u trećoj, i to je tako godinama trajalo i vi ste vrlo mnogo na putu i to vas izmori. Na ovaj način, ovakvog rada, ja sam uštedjela mnogo vremena, mnogo sam fokusiranija, mnogo sam učinkovitija, kaže marketing i PR konzultantica u tvrtki Citus, Brigita Prole.

I kad ne rade u uredu, radno je vrijeme definirano, zaposlenici nisu stalno dostupni.

- Ne samo da bi se mogli uskladiti s drugim kolegica i kolegama u timu, dostupnim u to radno vrijeme i našim klijentima, nego i zato da bi mogli organizirati svoje privatne obveze, ističe Tomislav Bronzin iz tvrtke Citus d.o.o.

Trećina zaposlenika napustila bi radno mjesto odmah kada bi cijelo radno vrijeme morali provoditi u uredu.

- Danas imate radnike koji kad dođu za natječaj za posao, kažu da neće raditi ako nemaju mogućnost rada na daljinu, da neće prihvatiti taj posao, ja idem negdje drugo, to je naša sadašnjost ne budućnost i moramo se tome na neki način prilagoditi, kaže Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca.

Izmjenama Zakona o radu definirat će se detalji rada izvan ureda.- Ima mnogo stvari koje treba definirati: dobrovoljnosti, pitanje zaštite na radu, pitanje isključenja radnika, troškova, te kontrole poslodavca, što je moguće, a što nije, mi smo na neka pitanja našli odgovore, na neka ostala i dalje otvorena, dodaje Jasna Pipunić iz Sindikata naftnog gospodarstva.

Razlikovat će se rad na izdvojenome mjestu od onoga na daljinu.

- Rad na izdvojenom mjestu rada može biti bilo koje drugo mjesto koje nije mjesto poslodavca, to je rad na drugom mjestu rada, a rad na daljinu je rad putem ovih naprednih tehnologija, ističe pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić.

Kombinacija rada od kuće i u uredu za mnoge je idealna.

No za neke poslove - takav oblik rada nije moguće organizirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!