10:05 / 10.03.2021.

Autor: Hina/HRT

U doba pandemije cvate posao estetskim kirurzima

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Sasin Tipchai / PIXABAY

Premda se mnoge žene u karanteni neće šminkati ili će zapustiti frizuru, druge će otići u drugu krajnost. Otkako je pandemija, u Njemačkoj estetskim kirurzima cvate posao. 

Raste broj neinvazivnih i manje invazivnih zahvata, posebno kad je riječ o botoksu i hijaluronskoj kiselini koja se upotrebljava kao dermalni filer. 


- Blefaroplastika, odnosno podizanje kapaka u velikom je porastu tijekom pandemije, rekao je jedan član Saveza njemačkih estetskih plastičnih kirurga (VDAePC). 


On smatra da je to zato što nošenje maski u javnosti dodatno ističe oči. No nije blefaroplastika jedino na čemu kirurzi mogu zahvaliti maskama. 


- Korekcija usana može kratkoročno uzrokovati modrice, crvenilo i oticanje, a sve se to može sakriti maskom, rekao je isti izvor. 


Žene i muškarci traže i liposukciju kako bi se riješili celulita koji se stvara zbog zastoja tekućine u tkivu, zbog određenih karakteristika vezivnog tkiva, važnog utjecaja hormona - estrogena, u pubertetu, tijekom trudnoće, nakon hormonskih terapija ili uzimanja kontracepcije. Na celulit utječe i genska predispozicija, a često ga ni sport ni dijete ne mogu ukloniti. 


U ime ljepote deseci tisuća pacijenata godišnje u Njemačkoj idu pod nož, a pandemija je samo ubrzala taj trend. 


Prema podacima VDAePC-a, koji predstavlja samo dio estetskih kirurga u Njemačkoj, 2019. obavljene su 83 tisuće estetskih zahvata, a u 2020., za koju podaci još nisu u cijelosti prikupljeni, moglo bi ih biti i 100 tisuća. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!