U Hrvacama ponovno kreće obuka parajedriličara

15.01.2022.

07:00

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Parajedriličari

Parajedriličari

Foto: Puttachat Kumkrong / Shutterstock

Nakon 8 godina stanke, u Hrvacama s radom ponovno počinje Centar za obuku parajedriličara. Na radost mnogih Dalmatinaca, ali i brojnih putnika namjernika. Padobransko jedrenje, naime, sve je popularnije.

Danijela Ugrin iz Splita poznaje mnoge parajedriličare. Pa se i sama okušala u tom ekstremnom sportu. U tandemu. A sad će - i samostalno!

- Zato što je jako egzotično, adrenalin je, osjećaj je prelijep, kaže.

Ne začuđuje stoga da je poklonika padobranskog jedrenja - sve više.

- Uvijek sam sanjao o tome kako letim. Kad sam to rekao svojoj supruzi, ona me pitala zašto ne probam. Rekao sam joj da sam prestar. Zar se ne sjećaš da imam 52 godine, pitao sam. A ona je rekla: "Juergen, zašto ne? Ako ne sad, kad onda?", rekao je Juergen Dollak iz Splita.

Slično razmišlja i Trogiranka Nediljka. Po struci krojačica, a već devet godina i - parajedriličarka.

- Svaki put je novi izazov, svaki put je drukčija situacija, svaki teren je drukčiji i sve treba uzeti jako ozbiljno jer ovo nije sport za igranje, ističe.

Zato je, uz odgovarajuću opremu, znanja i vještine prijeko potrebna i hladna glava. Ali, i dobar učitelj Centra za obuku. Pristupačniju i lakšu.

- Tu smo promijenili neka pravila da obuku smanjimo šta više. Više se ne ide u Zagreb na polaganje nego to radimo kod nas, smanjili smo teoretsku obuku, praktični dio je ostao isti, ali ne zahtijeva puno vremena, objašnjava predsjednik KSL-a "Pegaz" Jerko Odžak.

U obnovljenom Centru moguće je steći dozvolu pilota parajedrilice kategorije A - uzlijetanje s brda. A u planu je i sekcija motornoga letenja. Ali, i uređenje te opremanje prostora. Obećanog ali - još neustupljenog. A vrijeme je. Jer, zainteresiranih za obuku - ne manjka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!