U Hrvatskoj sedam osoba s Downovim sindromom ima ugovor o radu

21.03.2023.

19:58

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik/HRT/R.S.

Ivan Kos

Ivan Kos

Foto: HTV / HRT

Međunarodni je dan osoba s Downovim sindromom! U Hrvatskoj ih živi 1967. Kao i svake godine, na današnji se dan želi upozoriti na izazove s kojima se susreću. U našoj je zemlji poboljšana integracija djece u vrtiće i osnovne škole, ali i dalje je mnogo problema u kasnijoj dobi. Najviše vezano za zapošljavanje jer prema službenim podacima, samo je sedam osoba s Downovim sindromom koje imaju ugovor o radu. O tome se govorilo na konferenciji koju je potaknuo dokumentarni film Ljiljane Bunjevac Filipović, "Mogu li i ja raditi?".


Ivan je prije 4 godine ostvario svoj san kad se zaposlio kao konobar. Od tada, jedva čeka svaki ponedjeljak da ponovno vidi svoje kolege i prihvati se posla.

- Na poslu mi je super, baš mi se sviđa, čistim stolove i pepeljare, suđe nosim za perilicu, pometem, punim frižidere, za HRT Dnevnik rekao je Ivan Kos, konobar. 

- Širi neki pozitivan duh, nikad mu ništa nije teško, svake nove stvari vrlo lako prihvaća, kazao je Stjepan Belošević, voditelj smjene.

Brzo uči i u slobodno vrijeme. Ivan je gledajući serije, naučio turski.

Poslu se svakog dana raduje i Matea jer ona je jedna od samo 7 osoba s Downovim sindromom koja je zaposlena ugovorom o radu u Republici Hrvatskoj.

- Bila sam šokirana kad su mi rekli Matea ti ćeš početi raditi. Ako im zatreba onda i čuvam djecu, i peglam, ako zatreba negdje kuhinja, tu sam za svaki slučaj, opisala je Matea Alerić, zaposlenica Dječjeg vrtića Imotski.

 "Mogu li i ja raditi?"


Matea i Ivan među 5 su zvijezda HRT-ova dokumentarnog filma "Mogu li i ja raditi?". Film iste autorice, Ljiljane Bunjevac Filipović, od prije deset godina, pomogao je pri integriranju djece s Downovim sindromom u vrtiće i škole, a sada se to želi postići i prilikom zapošljavanja.

- Onda sam saznala za ovu moju petoricu glavnih glumaca koji su se zaposlili i kojima je fenomenalno na poslu, oni uživaju, rekla je Ljiljana Bunjevac Filipović, redateljica.

- Sama gledanost je bila vrlo velika, posebno na digitalnim mrežama, znači da su i oni mlađi vidjeli ovaj film što nam je vrlo drago, istaknuo je Vladimir Brnardić, rukovoditelj Odjela Dokumentarna produkcija HRT-a.

Velika gledanost mogla bi potaknuti promjene koje su nužne. Iz ministarstva napominju, napretka ipak ima. Prije godinu dana u Hrvatskoj je evidentirano malo više od 11 tisuća zaposlenih osoba s invaliditetom.

- Danas su podaci da upravo kroz ovakve mjere, poticaje koje Vlada omogućava, danas evidentirano nešto više od 15 tisuća osoba s invaliditetom koje rade, rekao je Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Sedam mladih ljudi s Downovim sindromom dobilo je svoju priliku i prihvatilo je objeručke, a mnogi to i dalje čekaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!