U Hrvatskoj dostupna nova aplikacija za oboljele od dijabetesa

16.09.2022.

12:40

Autor: Hina/HRT/V.G.

U Hrvatskoj dostupna nova aplikacija za oboljele od dijabetesa

U Hrvatskoj dostupna nova aplikacija za oboljele od dijabetesa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatsku je stigla aplikacija za oboljele od dijabetesa pomoću koje se razinu glukoze mjeri pametnim telefonom u jednoj sekundi, a podatke se automatski dijeli s liječnikom i bliskim osobama kako bi se umanjio rizik od bolesti.

Besplatna FreeStyle LibreLink aplikacija na hrvatskom jeziku omogućuje uvid u trenutne vrijednosti glukoze pomoću mobilnog uređaja, trend kretanja glukoze i vrijeme provedeno u ciljnom rasponu (TIR-u), povijest očitanja glukoze kao i prostor za bilješke o prehrani, dozama inzulina i tjelesnoj aktivnost, izvijestio je Hrvatski savez dijabetičkih udruga.

Bolesnik kod sebe treba imati tek mobitel i senzor, dok se automatsko dijeljenje očitanih vrijednosti s liječnicima i članovima obitelji odvija bez instaliranja upravljačkih programa.

Senzor se bezbolno skenira mobitelom, a očitanje vrijednosti glukoze aplikacijom maksimalno je pojednostavljeno.

Free Style LibreLink aplikaciju od 15. rujna mogu skinuti korisnici Android sustava, dok će oni na iOS-u na preuzimanje morati još malo pričekati.

Aplikacija je dio virtualne zdravstvene platforme, a omogućava 24-satno praćenje razine glukoze mobilnim uređajem, povezivanje oboljele osobe i liječnika te stručni liječnički nadzor.

Uz već dostupni LibreView sustav, pomoću kojeg liječnik i pacijent mogu donositi informirane odluke o nastavku liječenja, u Hrvatskoj je dostupna i LibreLinkUp aplikacija putem koje članovi obitelji imaju uvid u očitanu vrijednosti glukoze bliske oboljele osobe.

U skladu s time može se na vrijeme reagirati i oboljelome pružiti pomoć.

To je osobito važno za roditelje oboljele djece koji mogu provjeriti očitane vrijednosti glukoze dok su djeca u školi, na druženju ili u igri, navodi Savez dijabetičkih udruga.

Pacijenti koji koriste FreeStyle LibreLink aplikaciju provedu više vremena u ciljnom rasponu (TIR-u) te općenito imaju bolju kontrolu glikemije.

Podaci iz aplikacije se nikad ne gube, a bez bolnog uboda prstiju, očitanje vrijednosti glukoze moguće je i preko odjeće, bilo kad i bilo gdje, ističe Savez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!