15:09 / 05.10.2019.

Autor: Vida Peterlik/HRT

U Hrvatskoj je oko 35% djece pretilo

Foto: Ilustracija, Pixabay

Foto: Ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Pretilost je postala gorući javnozdravstveni problem, a prevenirati treba već u ranoj dobi.
Oko 35% djece u Hrvatskoj ili je prekomjerno teško ili je pretilo. Poražavajući su to podaci koji govore kako je pretilost postala gorući javnozdravstveni problem. Prevenirati treba već u ranoj dobi, što najbolje znaju i začetnice projekta Petica- igrom do zdravlja – Sara Cobal, voditeljica projekta te Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica.

- Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost su problemi koji uzimaju poprilično maha u Hrvatskoj. Kažemo da 50-60% populacije ima problem bilo s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti, a kada je riječ o djeci, onda kažemo da svaki, recimo, svako treće dijete ima problem sa debljinom. Kod dječaka je to 33%, kod djevojčica 20%, govori Vranešić Bender.

I te su brojke i podaci sve više u porastu. Problem debljine nije bio toliko izražen prije tridesetak godina. Otada do danas, upozoravaju stručnjaci, učestalost debljine porasla je za čak 10 puta!

U promjeni prehrambenih navika djece i uvođenjem redovite tjelovježbe, ključnu ulogu imaju roditelji, potom i škole u kojima djeca provode dobar dio dana. Upravo njima posvećen je projekt koji se uspješno provodi već šest godina – Petica – igrom do zdravlja.

- Mi kada smo počeli, imali smo samo osam škola. Ove godine, zahvaljujući potpori gradskog ureda za zdravstvo i obrazovanje te centra za zdravlje mladih, imamo mogućnost da se proširimo na 20 škola, što je najveći broj do sada, govori Cobal, voditeljica javnozdravstvenog programa PETICA-igrom do zdravlja.

Ove godine će u Petici sudjelovati čak 1800 učenika i 3600 roditelja koji će kroz zanimljivo oslikane materijale i igre učiti o važnostima zdrave prehrane i tjelovježbe – kako treba izgledati jedan zdravi jelovnik, kojih je to pet zdravih navika, kako vježbanje može biti zabavno i pregršt drugih tema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!