U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje umre 120 žena

20.01.2023.

20:27

Autor: Hina/HRT/R.S.

Borba protiv raka vrata maternice

Borba protiv raka vrata maternice

Foto: HTV / HRT

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj od raka vrata maternice u prosjeku godišnje oboli oko 230 žena, umre ih oko 120, a veliki broj oboljenja mogao se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima, istaknuto je na tribini za mlade Biser mudrosti Druga prilika.


Skup održan u prostoru Tribine Grada Zagreba u povodu Dana mimoza i Tjedna prevencije raka vrata maternice, zajednički su organizirali Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu te Udruga Sve za nju, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.


Državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić pozvala je mlade djevojke da redovito barem jednom godišnje odu na ginekološki pregled jer im on može spasiti život, da se cijepe te da se u spolnom životu ponašaju odgovorno.


Zamjenica pomoćnica pročelnika gradskog Ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević navela je da se mladi do svoje 25. godine, ako im roditelji nisu dopustili ili omogućili redovito cijepljenje protiv HPV-a, mogu besplatno cijepiti kod obiteljskih liječnika te u zagrebačkom Centru za mlade.


Istaknula je da procijepljenost u Zagrebu trenutačno iznosi 40 posto, a cilj je postići barem 70 posto.


Najveća procijepljenost protiv HPV-a bilježi se u Norveškoj, na Islandu, u Kanadi i Australiji.


Svjetska zdravstvena organizacija je pak kao cilj postavila nestanak bolesti raka vrata maternice do kraja 2030. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!