13:13 / 05.09.2018.

Autor: T.V./Hina

U Hrvatskoj u 30 godina više od 300 transplantacija srca

-

-

Foto: - / -

Tijekom proteklih 30 godina, koliko je prošlo od prvog presađivanja srca, u Hrvatskoj je obavljeno 300 transplantacija srca. Hrvatska je danas u tome vodeća zemlja u svijetu.
Tijekom proteklih 30 godina, koliko je prošlo od prvog presađivanja srca, u Hrvatskoj je obavljeno 300 transplantacija srca. Hrvatska je danas u tome vodeća zemlja u svijetu, kazao je Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurguju KBC Zagreb na svečanosti obilježavanja prve transplantacije srca u Hrvatskoj.

Prvu transplantaciju srca obavio je prof. Josip Sokolić s timom liječnika i medicinskih sestara KBC-a Zagreb 30. rujna 1988. godine.

Danas se obilježava i 10 godina primjene mehaničke cirkulacijske potpore bolesnicima sa zatajenjem srca u KBC-u Zagreb, koja zamjenjuju funkciju srca te za takve bolesnike znači život.

Zatajivanje srca postaje golemi svjetski problem od kojeg umire najveći broj ljudi, stoga su transplantacija srca i mehanička cirkulacijska potpora zlatni standard u liječenju, istaknuto je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!