U jezero i zimi: "Proradi cirkulacija punom snagom"

18.02.2022.

13:51

Autor: Kod nas doma/HTV

Iako smo u godišnjem dobu zime, na zagrebačkom Jarunu zbog ovih kupača djeluje kao da je ljeto

Iako smo u godišnjem dobu zime, na zagrebačkom Jarunu zbog ovih kupača djeluje kao da je ljeto

Foto: Kod nas doma / HRT

Iako smo u godišnjem dobu zime, na zagrebačkim jezerima djeluje kao da je ljeto – i to sve zbog nekoliko zagrebačkih “fakina” koji tamo se tamo kupaju cijele godine.

Vladek Šimenc, legenda Bundeka, Jaruna i Zagreba, inače stric hrvatskog vaterpolista Dubravka Šimenca, objašnjava kako je dobro plivati tijekom cijele godine.

- Malo sam proučio metodu kupanja u hladnoj vodi velikog liječnika Kneippa, i primjetio sam da to koristi. Jednostavno, kad se okupate, bolje se osjećate. Ali kad vam to prijeđe u naviku, ako se jedan ne okupate loše se osjećate. To mi odgovara, to mi paše, kaže Vladek za emisiju Kod nas doma.

Miljenko Milovan također je jedan od redovitih kupača na Jarunu. Kaže kako na njihovo kupanje po hladnoći prolaznici često reagiraju sa znatiželjom.

- Pitaju kolika je temperatura vode – znati biti i pet, šest. Nisu toliko začuđeni, nego se interesiraju. A nama je to smiješno, kaže Miljenko i dodaje kako mu ovakvo kupanje pomaže da se osjeća mlađe i zdravije.

- Tada proradi cirkulacija punom snagom i sve stanice prorade, pa čovjek nakon tog kupanja ima puno više energije. To je zdravlje, čovjek se očeliči na neki način, zaključuje.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!