U liječenju karcinoma dojke važna je edukacija o mogućnostima rekonstrukcije

15.10.2022.

09:11

Autor: Zdrav život/HRT

U liječenju karcinoma dojke važno mjesto zauzima rekonstrukcija dojke

U liječenju karcinoma dojke važno mjesto zauzima rekonstrukcija dojke

Foto: Izvor: / Shutterstock

U mjesecu borbe protiv karcinoma dojke često se govori o prevenciji, no rijetko se pažnja usmjerava na dio kada je bolest nastupila ili kada je dojka odstranjena. Danas u liječenju karcinoma dojke važno mjesto zauzima rekonstrukcija dojke, a Dan svjesnosti obilježavamo upravo 20. listopada.

Osim prevencije, u liječenju karcinoma dojke važna je edukacija pacijentica o mogućnostima rekonstrukcije nakon operacije. 

- Sve više žena se u današnje vrijeme odlučuje za rekonstrukciju dojke. Danas je na sreću prihvaćen stav da karcinom dojke ne znači gubitak dojke mastektomijom koja je bila donedavno standard operacije, ali hvala Bogu da se može odlučiti za primarnu ili sekundarnu rekonstrukciju, rekla je Zrinka Sudar Magaš, dr.med. Specijalistica opće, subspec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.

Razlikujemo dvije rekonstrukcije dojke i nekoliko metoda. Kao što i sam naziv kaže – primarna rekonstrukcija izvodi se tijekom liječenja, odmah nakon zahvata operacije karcinoma dojke, a sekundarna nakon izliječenja od karcinoma dojke, ili ako se žena nije u prvom aktu odlučila za rekonstrukciju.

- Hoćete staviti ekspander, ili implantat, ovisi o preferenciji kirurga, histologiji tumora, dogovoru sa samom pacijenticom. Naravno, postoje i različite metode autologne rekonstrukcije dojke gdje vi možete vrlo jednostavno sa tkivom sa trbuha, to je takozvani široki mišić leđa, latisimus dorzi, gdje u nekakvoj operaciji od cirka 2,5 sata trajanja, dojku lijepo rekonstruirati i augmetnirati tu dojku, istaknuo je Srećko Budi, dr.med. spec.opće, subspec. plastične, rekonstruktivne i estetske kirurgije.

Postoje i kompliciranije, mikrokiruške metode, nastavlja profesor Budi, koje zahtijevaju dva kirurška tima. Jedan tim priprema tkivo sa trbuha za rekonstrukciju dojke, a drugi tim priprema akceptorsku krvnu žilu i radi kirurgiju dojke. Pacijentice često imaju dilemu oko rekonstrukcije dojke nakon radijacije. 

Prilikom rekonstrukcije u obzir se uzima i druga dojka koja se u cilju simetrije, može podići ili reducirati kirurškim putem, što se zove onkoplastična simetrizacija. Što se pak implantata tiče, zanimalo nas je imaju li oni rok trajanja.

- Mi danas imamo implantate pete, odnosno šeste generacije upravo sa idejom maksimalnog biokompatiliteta i možemo reći da su ti implantati zauvijek. Ali uvijek postoji mogućnost problema, rekao je profesor Budi. 

U cilju pružanja svih informacija i jednostavnijeg procesa liječenja, profesor Budi pokrenuo je i Mamma centar – dijagnostiku i kirurgiju na jednom mjestu.

- Naše pacijentice imaju mogućnost da na tom istom mjestu mogu napraviti dijagnostiku. Ovdje postoji odličan ultrazvuk, mamografija, biopsija, citologija, to su sve ovaj dijagnostičke metode kojima postavljamo dijagnozu malignoma. Usto od prije nepunih mjesec dana imamo magnet od tri tesle što itekako u toj dijagnostici daje nekako završnu riječ i ideja je bila upgradati tu dijagnostiku na kirurgiju, rekao je.

Žena sa karcinomom dojke na jednom mjestu tako može riješiti i biopsiju i primarnu i sekundarnu rekonstrukciju.

Odstranjenje dojke za žene je svojevrsna psihofizička trauma, no imati mogućnost rekonstrukcije dojke različitim metodama, od velike je važnosti u procesu oporavka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!