U Metkoviću "Na Neretvu misečina pala"

18.05.2019.

17:37

Autor: Pero Štrbe/Jure Jerković/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

A ovaj je vikend u Metkoviću "Na Neretvu misečina pala". Riječ je o smotri folklora, koja, zbog sve više gostiju iz inozemstva, pomalo prerasta okvire Dalmacije i postaje smotra Jadransko-jonske regije.
A ovaj je vikend u Metkoviću "Na Neretvu misečina pala". Riječ je o istoimenoj smotri folklora, koja, zbog sve više gostiju iz inozemstva, već pomalo prerasta okvire Dalmacije i postaje smotra Jadransko-jonske regije.

Ovako je svake godine sredinom svibnja u Metkoviću. Smotra folklora "Na Neretvu misečina pala" privukla je folkloraše ne samo iz Hrvatske nego i iz susjednih zemalja.

- Želimo se internacionalizirati, želimo da naša smotra postane regionalna, zapravo, oficijelna smotra Jadransko-jonske europske regije, rekao je Vidoslav Bagur, stručni rukovoditelj smotre folklora "Na Neretvu misečina pala".

I već je postala jer na smotri nastupaju skupine i KUD-ovi iz Italije, Slovenije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

- Smatramo to vrlo važnim elementom upoznavanja drugih kultura i želimo da to uspije, govori Gimapier Crismani, Folklorna skupina Santa Gorizia, Italija.

- Metković je prekrasan grad, lijepo je sve, Neretva… Ovdje se osjećamo kao kod kuće, naglašava Boja Pahor, Folklorno društvo Val Piran, Slovenija.

Smotru su otvorile mlađe skupne KUD-a Metković i trogirska kvadrila uz pratnju narodne glazbe iz tog grada osnovane1825.

- Bilo je tu ratova, bilo je previranja u društvu, bilo je svega, međutim opstali smo, istaknuo je Duško Hrnjak, kapelnik narodne gazbe Trogir.

A kad je sunce zašlo i mjesečina pala na Neretvu, skupine su se preselile na pozornicu gradskog kulturnog središta. Svaki nastup pratili su folkloristi i na kraju izdvojili dobre i loše.

- Evo, otkad smo se osnovali, svaku godinu smo tu, govori Nikša Kraljić, FKU Primorska lijerica, Dubrovačko primorje.

Plesalo se i pjevalo i po ulicama i trgovima, onako opušteno, za druženje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!