Festival biciklističke rekreacije

24.09.2022.

17:33

Autor: Hrvoje Šimunović/Regionalni dnevnik/HRT

U Osijeku održan Festival biciklističke rekreacije

U Osijeku održan Festival biciklističke rekreacije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Više od tisuću biciklista iz cijele Hrvatske okupilo se u Osijeku na trodnevnom nacionalnom Festivalu biciklističke rekreacije. Uz promidžbu zdravoga načina života i biciklističke kulture, festival je pokazao da u Osijeku postoje idealni uvjeti za cjelogodišnju vožnju na dva kotača. 

Veliki, mali, brži i oni sporiji, u Osijeku sve povezuje isto - ljubav prema biciklima. Na osječki biciklistički festival došli su entuzijasti iz cijele zemlje, ali i susjedstva.

- Imamo jednu grupu učenika iz Siska, Vukovarci, Belišće, Valpovo, znači, ovi naši bliži susjedni gradovi, ali i gradovi malo dalje iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, rekla je Mirna Rajle Brođanac, organizacijski odbor Festivala biciklističke rekreacije Hrvatske.

Gosti iz Koprivnice pokazali su kako se bicikliralo nekada.

- Mi dolazimo s biciklima iz '30.-ih ili '40.-ih godina 20. stoljeća i ova naša odjeća pripada tom vremenu, rekao je Zvonimir Mulvaj, Oldtimer klub "Biciklin", Koprivnica.

Osječki rekreativci i sportaši ni za hladnijih se dana ne moraju odreći svojeg ljubimca na dva kotača.

- Grad Osijek je ponosan na svojih 54 kilometra biciklističkih staza, međutim, tome nije kraj. Mi kontinuirano radimo na proširenju biciklističke infrastrukture. Primjerice, završili smo projekte spajanja s našim prigradskim naseljem Tenja, rekao je Robert Seligman, Odsjek za sport Grada Osijeka.

Osječani kupuju uglavnom gradske, ali u novije vrijeme i električne bicikle. Onima koji se na to tek spremaju, evo korisnog savjeta.

- Bicikl bi trebao imati blatobrane, možda neki paktreger, pa da na njega mogu staviti bisage ili neke torbe i definitivno svjetla, smatra Goran Balen, voditelj poslovnice biciklističke trgovine.

Prijevoz na vlastiti pogon zato u mnogim biciklističkim gradovima poput Osijeka nije popularan samo zato što štedi novac, nego i prirodu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!