Najavljeno obilježavanje Dana crvenih haljina u Rijeci

31.01.2023.

13:10

Autor: HRT

U Rijeci obilježen Dan crvenih haljina

U Rijeci obilježen Dan crvenih haljina

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrtnosti u žena. Unatoč trendovima smanjivanja zahvaljujući modernoj medicini nerijetko su među ženama koje dožive moždani udar one s 30 i 40 godina. Edukacija kako prepoznati glavne znakove moždanog udara: slabost, utrnulost udova, smetnje govora i vida najvažniji su dio prevencije. Upravo zato 5. godinu zaredom u Rijeci će se u petak 3. veljače obilježiti "Svjetski dan crvenih haljina u Primorsko goranskoj županiji". 

- S medicinskog aspekta iznimno je važno, jer imamo najmodernije metode liječenja, u ranoj fazi liječiti moždani udar, intervencijom spasiti mozak, ukinuti invaliditet, a da bi do toga došlo iznimno je važno podizanje svijesti i rano prepoznavanje, rekao je prof.dr.sc. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.


- Preveniramo posebnost žena i to da one kad prepoznaju znakove moždanog udara se uopće prvo ne javaljaju na hitnu nego prvo dok opeglaju, skuhaju ručak i slično i zakasne na današnju intervenciju, kazala je doc.prim.dr. sc. Vladimira Vuleta, predstojnica Klinike za neurologiju u KBC-u Rijeka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!