U zdravom tijelu zdrav glas

20.02.2021.

16:27

Autor: P.F./Zdrav život/HRT

U zdravom tijelu zdrav glas

U zdravom tijelu zdrav glas

Foto: Zdrav život / HRT

Glas je osobna iskaznica svakog od nas. Već nam i sama jačina, visina i boja glasa daju informacije o osobi i po glasu razabiremo spol, dob, raspoloženje, ali i zdravstveno stanje. Na koja zdravstvena oboljenja ukazuje promuklost, kako održavati dobru vokalnu higijenu, informacije je potražila emisija HRT-a Zdrav život u Odjelu za fonijatriju KBC-a Zagreb.

Sastavni dio naše osobnosti je glas. Danas poremećaji glasa predstavljaju globalni zdravstveni problem jer veliki zahtjevi na glas u određenim zanimanjima povećavaju rizik njihova nastanka.

- Između ostalog, to su znači pjevači, učitelji, profesori, političari, novinari i još mnoga druga zanimanja koja jako ovise o glasu. Međutim, generalno, možemo reći da je najveći ubojica dobrog glasa zapravo dim cigarete, rekao je doc. dr. sc. Ratko Prstačić, dr.med., specijalist otorinolaringologije, subspec. fonijatrije KBC Zagreb.

Na glas utječu i ostali mnogobrojni faktori: stil života, emocije, prehrana, alkohol, gazirana pića, pa čak i razina fizičke aktivnosti.

- Kada pričamo o prehrani, tu treba biti vrlo oprezan zato što se pacijenti često javljaju da ne osjećaju, nikakav osjećaj žarenja ili pečenja, a vrlo često kada se napravi pregled vidi se da su glasnice otraga crvene i da zapravo uzrok promuklosti može biti gastroezofagijalni refluks, rekla je Ivana Šimić, profesorica logopedije, Klinika za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, Fonijatrija KBC Zagreb.

- Recimo, refluksna bolest gdje se recimo kod nekih ljudi kiselina i želučani sadržaj diže i preljeva iz jednjaka preko glasnica, i na taj način se zapravo indirektno glas također uništava. To može biti nekakav krivo naučeni govor, to može biti zlouporaba glasa različitog, tipa vikanje, deranje, kreštanje, govor u buci, govor u zadimljenim prostorima, smatra Prstačić.

To često vodi do promuklosti glasa koja može biti znak prolazne bolesti poput upale grla, međutim i znak ozbiljnog oboljenja, odnosno karcinoma.

- Ako promuklost traje duže od nekakvih 3-4 tjedna, te glasnice treba vizualizirati. Tek nakon vizualizacije ćemo zaključiti o čemu se radi. Tek kad napravimo odgovarajuće pretrage, jedna od onih faktora koji mogu zapravo jako poremetiti glas na duži rok je tumor glasnica kojeg se najviše i pribojavamo, dodao je.

Svaka promuklost koja traje duže od 4 tjedna, zahtijeva pregled otorinolaringologa. Karcinom grla je, gledajući tumore glave i vrata učestao, posebice u srednjoj dobnoj skupini.

- U velikoj većini su to pušači, a kombinacija pogotovo za karcinom grla, pušenja i alkohola je također jako problematična i tu zapravo dolazi do sinergističkog učinka ta dva čimbenika i takve osobe onda obolijevaju znatno češće, rekao je Prstačić.

Osobe kod kojih je nažalost potrebno odstraniti čitav grkljan, oni ostaju bez glasnica i takva rehabilitacija je iznimno teška, ali ne i nemoguća.

- U našem fonijatrijskom centru takve bolesnike redovito rehabilitiramo i možemo reći da praktički na prste možemo nabrojiti one koje nismo uspjeli vratiti na neki način glas i da ti pacijenti ponovno mogu komunicirati i funkcionirati u dosadašnjem poslu koji su do tada obavljali, objasnio je Prstačić.

Fonijatrijski Centar KBC-a Zagreb je ujedno i referentni centar Ministarstva zdravstva, krovna ustanova što se tiče liječenja bolesti glasa govora i gutanja, gdje je timski rad ključan.

- Osim specijalista fonijatra koji je voditelj tima, ogromnu ulogu imaju naše kolege logopedi, psiholozi i naravno visokoeducirane i uskoeducirane medicinske sestre, rekao je Prstačić.

- U fonijatrijskom centru mi se zaista bavimo svom patologijom. Tu možemo pričati o benignim promjenama na glasnicama pa ih rekabilitiramo od vokalnih modula, polipa, cista, hiperkinezija, franekovih edema, zatim paraliza ili pareza glasnica koje se mogu pojaviti, dodala je Šimić.

Kao i pacijenta koji su imali operativni zahvat na štitnjači.

- Sa štitnjačama isto tako radimo. Nekada se može desiti da se jednostavno pojavi paraliza ili pareza nakon operacije štitnjače što nije ništa alarmantno ili zabrinjavajuće, zbog toga što najprije se ide na konzervativni način rehabilitacije koju provodimo mi logopedi, i u prosjeku ona traje 6 mjeseci, kaže Šimić.

Pojavnost glasovne patologije se može prevenirati pomoću vokalne higijene, o kojoj se vrlo malo govori i pacijenti baš nisu upoznati s ovim pojmom.

- Ako kažemo da je prevencija najbolji, ajmo reći najbolji put da nam se patologija niti ne pojavi, to ukratko podrazumijeva – kada ste bolesni, ne šaptati i ne tiho pričati. Šapat je za poremećaj glasa nešto što zapravo doprinosi da se glasovna patologija ubrzano razvija, objasnila je Šimić.

Ne vikati, paziti na začinjenost prehrane, dovoljno hidrirati naše glasnice, nastavlja profesorica. Glasnice su mišići koji vole vlažnost.

- Za kraj bih ja samo rekla da je vokalna higijena program koji vam može pomoći da te svoje glasnice dobro čuvati. Ako smo rekli da su to mišići, one moraju imati svoj dobar fitnes da bi one jako dobro radile pogotovo ako ste vokalni profesionalac sa 25, 35, 45 godina pa nadalje. Zbog toga svoje glasnice treba dobro čuvati i dobro zagrijati, Šimić.

Svaki zdrav čovjek, ističe profesorica Ivana Šimić, ima i zdrav glas. Stoga ga čuvajte!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!