Udruga iz Čakovca pomaže teško bolesnima, mogu besplatno posuditi pomagala

30.09.2021.

07:00

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/HRT/IMS

Posuđivanje pomagala

Posuđivanje pomagala

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Palijativna skrb u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji kontinuirano se razvija. Namjera je da se pacijentima koji boluju od neizlječivih bolesti omogući kvalitetna skrb i njega. Ide to lakše uz djelovanje mobilnih timova te organiziranu psihološku pomoć bolesnicima i njihovim članovima obitelji.


Prije nekoliko mjeseci gospođa Snježana izgubila je sina. Preminuo je nakon duge, teške i zloćudne bolesti. Bio je prikovan za krevet te su mu 24-satna briga i njega bile nužne. Gospođa Snježana pomoć je potražila u udruzi "Pomoć neizlječivima" u Čakovcu.

- Sin mi je bio bolestan tri godine. Ta udruga mi je jako puno pomogla u donaciji, od kreveta i ostalih pomogala i tim putem bi im se htjela zahvaliti i sad, budući da je on umro, htjela bih to što je ostalo donirati opet udruzi, kaže Snježana Mesarić.

Posuđivanje pomagala je besplatno za sve. Samo treba pokazati nalaz ili otpusno pismo bolesnika u potrebi te ostaviti.

- Broj telefona, podaci i onda mi to vodimo i onda kad više osoba to ne treba, većinom dolaze iz obitelji kad više to ne trebaju i onda to vrate. Mi imamo obrazac o vraćenom i to vodimo, kaže Nedeljka Kanoti, volonterka u Udruzi "Pomoć neizlječivima".

 Ljudskih nevolja i potrebe za njegom najranjivijih ima i u susjednoj Varaždinskoj županiji. Ondje je prije pet godina s radom započela djelatnost za palijativnu skrb bolesnika. Pomažu i braniteljima kako bi se osjećali ispunjeniji i mogli dati doprinos zajednici.

- Oni kroz svoje EU projekte pokušaju nadopuniti zdravstveni sustav na taj način da se uključuju drugi stručnjaci jer bit palijative je taj multidisciplinaran pristup svih stručnjaka, kaže Nataša Dumbović, koordinatorica palijativne skrbi u Varaždinskoj županiji.

- Mi s palijativom surađujemo niz godina. Svakim danom smo sve stariji i sve bolesniji i to nam treba, a ne nekakvi starački dom nego lijepo zdanje da nažalost mogu dočekati svoj kraj života, kaže Ivo Loborec, tajnik Udruge SJP „Roda" Varaždin.

U vrijeme kada smo kao društvo sve stariji - važno je osvijestiti da je svako ulaganje u brigu za naše umiruće važno i vrijedno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!