11:00 / 22.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Udruga Sv. Bartolomej pomaže osobama s invaliditetom

Sv.Bartolomej

Sv.Bartolomej

Foto: Hrvije Gunjača / HRT

Udruga Sv. Bartolomej iz Knina već puna dva desetljeća skrbi o osobama s invaliditetom - organizira razne vrste terapija uz poludnevni boravak - sve ono za što sustav nije imao rješenja. Zbog toga im na terapije stižu korisnici i iz drugih dijelova Dalmacije. Otišli su i korak dalje - pronašli su dosad radna mjesta za više od 20 osoba s invaliditetom. Dijelom i u vlastitu poduzeću!Od ranog je djetinjstva u udruzi Sv. Bartolomej - na terapijama i u poludnevnom boravku. Sada i s radnom knjižicom njihove tvrtke!

- Sve je puno lakše kad čovjek radi. Osjeća se korisnije sam sebi i drugima. Može doprinijeti društvu. Ne ovisite o nikome! Znači, imate svoje.Možete auto kupiti, položiti vozački, govori Valentin Vujanović.

Korak naprijed! Tako se i zove gotovo dva i pol milijuna kuna vrijedan europski projekt društvenog poduzetništva udruge sv. Bartolomej - osnivača i vlasnika poduzeća, koje trenutačno zapošljava 9 osoba s invaliditetom! Uz radne asistente.

- Tko god ima priliku i ako ima takav posao neće pogriješiti ako zaposli takvu osobu. Te osobe se fokusiraju jako na posao, naglašava Vlado Arežina, direktor poduzeća i udruge Sv. Bartolomej.

A posao su razvili u suradnji s etno-agro parkom iz okolice Splita. Pakiraju njihove proizvode, ali razvijaju i vlastite, uz pomoć s kninskog Veleučilišta!

- Trenutno imamo ideje o sušenju voća i o pripremi pekmeza, rekla je Simona Mandić, voditeljica odjela. A za to su već nabavili i opremu. Drugi odjel poduzeća proizvodi posude u koje se suveniri pakiraju. Glinene.

Terapija, sportske aktivnosti, izleti po Hrvatskoj i Europi - sve je to Danijel prošao s udrugom. Stječe sada i radne vještine.

- Gadno je biti na socijali i bolje je da čovjek živi od svojih ruku, da radi i da mu nije dosadno. U Golubiću mi je dosadno, nemam što raditi, a ovdje mi je u Bartolomeju super, naglašava Danijel Sučić.

Udruga sv. Bartolomej, s više od 300 članova, prava je - velika obitelj. Preslikano je to i na njihovu tvrtku.

- Atmosfera nam je prekrasna! Svi se dobro slažemo, volimo, pomažemo jedni drugima. imamo taj neki prijateljski odnos, govori Mandić..

- Naš cilj je sve osobe s invaliditetom, koje su s ovog područja i koje imaju preostale radne sposobnosti, probati zaposliti, Ističe Josip Blažević, predsjednik udruge osoba s invaliditetom Sv. Bartolomej Knin.

30 mjeseci traje europski projekt, kojim se sufinancira 75 posto plaća. A kad završi, nadaju se u Bartolomeju - njihovo će poduzeće biti snažno i - samoodrživo!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!