10:35 / 13.07.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Ukidanje hitne ambulanate u specijalnim bolnicama

-

-

Foto: - / -

U Sabor je došao Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti sa 2. stavkom članka 115 u kojem stoji da specijalne bolnice ne mogu obavljati djelatnosti hitne medicine.
U Nacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je upućen u saborsku raspravu, uz ostalo stoji da se unutar specijalnih bolnica ne može obavljati djelatnost hitne medicine.

Prema tom članku, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice trebala bi se ukinuti Hitna internistička ambulanta koja u bolnici postoji od 1993. godine i zahvaljujući kojoj su, tvrde u bolnici, spašeni brojni životi.

Vodstvo bolnice i njezinog osnivača, Krapinsko-zagorske županije, traži da se promijeni taj sporni članak novog zakona kako bi hitna internistička ambulanta u bolnici u Krapinskim Toplicama radila i dalje.

O tome su u rubrici Imam problem razgovarali prof. prim. dr. sc. Vili Beroš, Uprava za medicinsku djelatnost, Ministarstvo zdravstva RH, prof. dr. sc. Davor Vagić, specijalist otorinolaringolog i predsjednik Povjerenstva za bolničku djelatnost Hrvatske liječničke komore, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije i Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice.

Kroz hitnu internističku ambulantu specijalne bolnice Krapinske toplice godišnje prođe oko tri tisuće pacijenata. Godišnje se zbrine 200-tinjak pacijenata sa srčanim infarktom. Zbog toga je opstanak ove hitne ambulante neupitno nužan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!