Uključite se u ekotlon i naučite što je "ploganje"

06.09.2021.

14:25

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Ekotlon

Ekotlon

Foto: Miss zdrava / 24 sata

Prvi puta organizira se utrka Ekotlon, a riječ je o ekološkog trci u kojoj sudionici prilikom trčanja skupljaju smeće na koje naiđu.

Ekotlon je, inače, i nova medijska platforma koja objedinjuje aktualne teme vezane uz ekologiju, održivost i brigu o prirodi te razne aktivnosti usmjerene na očuvanje prirode i okoliša, a naziv je nastao spojem riječi „ekologija" i „maraton" jer briga o prirodi utrka je s vremenom na duge staze.


Projekt je nastao po uzor na nizozemsko "ploganje", odnosno švedski "pologging" - ta je riječ potekla od švedskog glagola "plogga", koji je nastao kombiniranjem glagola "plocka upp" i "jogga", odnsono trčanje.


Trka će biti u subotu, 11. rujna, na zagrebačkom jezeru Bundek, a pripremljene su tri trase trke u kojima mogu sudjelovati svi građani koji se prijavljuju putem platforme Ekotlon.


- Osim same trke imat ćemo vrlo bogat program s gostovanjima raznih trenera, stručnjaka, influencera i sl. koji uključuje razne aktivnosti. Sva sredstva prikupljena od kotizacije namijenjena su kupnji opreme za dječji vrtić Petrinjčica koji je stradao u potresu, ističu organizatori.


Detalje o tom događaju doznali smo od Ines Cvitak, producentice 24 sata, i Nedeljka Vareškića, predsjednika ŠRD Aktivan život, koje smo ugostili u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!