07:46 / 08.08.2019.

Autor: Vesna Mimica/HRT

Ukrasimo balkone i terase, s mjerom

Foto: arhiva, Zeljko Pusec/PIXSELL

Foto: arhiva, Zeljko Pusec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smijemo li uređivati vanjski prostor ispred stambenih zgrada. Kratko rečeno, ne smijemo - za to postoje profesionalci. Katkada u najboljoj želji pogriješimo.
Sve više naših sugrađana na prozore i balkone stavlja cvijeće. Uređivanje vlastitih okućnica je poželjno no i tu treba imati mjere.

Svatko tko stanuje u gradu žudi za komadićem zelenila. Sretnici koji imaju balkon ili terasu posade katkada malu šumu i uživaju u vlastitom vrtu no i prozorske daske znaju nositi šarene teglice cvijeća. Zagreb je na našu sreću zeleni grad. Parkovi, jezera, Cmrok, Sljeme, Zrinjevac usred grada blagotvorno djeluju na sve stanovnike.

Za javne zelene površine od 1893 godine brine se Zrinjevac i trenutačno uređuje 11 miljuna četvornih metara zelenih površina, a naši se sugrađani, objašnjava Nikolina Matković, diplomirana agronomka iz sektora proizvodne bilja podružnice Zrinjevac, izvrsno uklapaju u zelenu, cvjetnu razglednicu.

Prostor u kojem smo autonomni uređujemo prema vlastitim željama. Ipak koristan je savjet stručne osobe da naša zelena oaza ne bude samo lijepa već i kvalitetna. Ako imate velike terase, samo nebo je granica, smije se Nikolina Matković, no kad je riječ o malim prostorima, balkonima ili prozorima moramo se prilagoditi biljkama, a ne one nama.

- Biljka je u središtu. Ono što treba njoj, to joj treba dati. Ne možete posaditi veliku biljku umalom prostoru, samo zato jer vam treba sjena. Ako pratite biološke potrebe biljke, ona će vas maksimalno nagraditi, kaže.

Grad po mjeri čovjeka vidi se u njegovanju zelenih površina i brizi pojedinca da svoje okućnice učine ljepšima. No smijemo li uređivati vanjski prostor ispred stambenih zgrada. Kratko rečeno, ne smijemo, za to postoje profesionalci. Katkada u najboljoj želji pogriješimo.

- Najčešće greške su kad nakon Božića božićna drvca posadimo na javnoj površini. Ta mala biljčica postaje ogromna i postaje problem, upozorava.

Poslušajte savjete stručnjaka. Ukrasite prozore, balkone, terase s mjerom. Naš život i život naših sugrađana sigurno će biti šareniji i ljepši.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!