08:22 / 17.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Umirovljenici pletu za djecu Afrike

-

-

Foto: - / -

Akcija je pokrenuta u Južnoafričkoj Republici još 2008 te uspješno opskrbljuje djecu toplim dekama, odjećom i igračkama već 10 godina.
Kukičanje i pletenje vještine su koje od pamtivijeka oplemenjuju sve koji su ih savladali. Još više, ako taj ručni rad ima još neku, možda čak i plemenitu svrhu. Da može i tako, pokazali su umirovljenici u jednom čakovečkom domu koji su se s velikim ushitom uključili u akciju "Ispleti kvadratić".

Cilj im je izraditi kvadrate, kape i igračke za bolesnu i napuštenu djecu država južne Afrike, starosti od 3 do 9 godina. Akcija je pokrenuta u Južnoafričkoj Republici još 2008 te uspješno opskrbljuje djecu toplim dekama, odjećom i igračkama već 10 godina.

Članovi grupe izrađuju kvadrate (square) veličine 20x20cm, štrikane ili heklane. Svaki kvadrat mora imati ostavljenu nit od 50 cm koja će služiti za spajanje.

Izrađene predmete šalju se u JAR u centralu Knit a Square. Tamo se kvadrati spajaju u dekice za djecu i distribuiraju djeci. Izrađivati se mogu još kape i igračke. Materijal može biti bilo koje vrste, glavno da je topao (vuna, poliamid, akril). Prikupljaju i plišane igračke - nove ili rabljene. Više o samoj akciji i kako se možete uključiti, pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!