16:14 / 10.01.2019.

Autor: Vida Peterlik/I.H./HRT

Umjetne trepavice – trend ili opasnost za zdravlje?

-

-

Foto: - / -

Kažu da za ljepotu ionako treba trpiti, no nije na odmet biti upoznat s rizicima tako da informirano ulazite u odluku o tome koliko zaista želite trpiti.
U gomili pokušaja da izgledamo što ljepše i što privlačnije, posljednjih godina pojavili se i novi trendovi – ugradnja umjetnih trepavica i geliranje noktiju. Istražili smo kako se izvode i mogu li biti štetni možda i najpopularniji tretmani uljepšavanja, za početak gel i trajni lak na noktima.

Prije nekoliko godina geliranje i trajni lak na noktima bili su na lošem glasu zbog straha da UV lampe pod kojima se suši lak mogu uzrokovati melanom, međutim do danas ne postoji jednoznačan stav o tome. Može ovisiti o vrsti i jačini lampe te učestalosti izlaganja, no s obzirom na vrijeme izloženosti vjerojatnost je, kažu stručnjaci, mala.

Postupak geliranja noktiju traje u prosjeku sat i pol, no vrijeme postupka ovisi o dužini noktiju i tome kakav oblik nokta osoba želi. Skidanje gela ili trajnoga laka treba raditi kod kozmetičara jer u protivnom možemo naštetiti svojim prirodnim noktima.

Ako do oštećenja dođe, nokte treba njegovati kremama i uljima i na neko vrijeme napraviti pauzu čak i s običnim lakom za nokte. Drugi postupak koji je posebno popularan bio u posljednjih mjesec dana – ekstenzije su trepavica.

Neka su istraživanja pokazala da predugačke trepavice gube svoju zaštitnu funkciju - ne štite više oči od prljavštine i mikroba nego ih privlače, povećavajući time rizik od infekcija. Jedna od najvećih briga kod ekstenzija trepavica opasnost je od iritacije oka kemikalijama iz ljepila ili infekcija oka.

Kažu da za ljepotu ionako treba trpiti, no nije na odmet biti upoznat s rizicima tako da informirano ulazite u odluku o tome koliko zaista želite trpiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!