14:31 / 26.07.2018.

Autor: E:L.S./Hina

Umjetnost i kultura 54+

-

-

Foto: - / -

Programi su namijenjeni svima onima koji završavaju ili su završili svoj radni vijek a ne žele se osjećati otpisanima te žele dati svoj doprinos zajednici.
Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković predstavila je program "Moja filmska priča", kojemu je cilj uključiti starije osobe u djelovanje ovog kina te im približiti filmsku umjetnost.

To se u sljedećih godinu dana namjerava učiniti pokretanjem Filmskog kluba 54+, putem kojega će članovi aktivno sudjelovati u kreiranju programa Art-kina usmjerenog na starije osobe. Priređivat će projekcije odabranih filmova jednom mjesečno, koje će biti otvorene i za sve ostale gledatelje. Osim toga, moći će sudjelovati na desetak radionica o igranom, dokumentarnom filmu, snimanju mobitelom te o drugim sadržajima a starijim osobama će se omogućiti volontiranje u redovnim programima kina.

MMSU će starije osobe animirati programom "Kultura Dopolavora - jučer, danas, sutra". Kako je kazao ravnatelj muzeja Slaven Tolj, na ideju su došli dok su tijekom uređenja muzeja u prostoru nekadašnje tvornice Rikard Benčić razgovarali s bivšim radnicima, koji su rado obilazili gradilište. Već tada su razmišljali o pokretanju projekta koji bi uključivao te radnike, a prilika za realizaciju stigla je putem ovog natječaja.

Cilj je utemeljenje novog kulturnog centra u sklopu MMSU, koji će okupljati bivše radnike zatvorenih riječkih tvornica te brodogradilišta, danas osobe starije od graničnih 54 godina, a tamo će oni stvarati kulturne programe u suradnji s djelatnicima MMSU i partnerima.

Programi su namijenjeni svima onima koji završavaju ili su završili svoj radni vijek a ne žele se osjećati otpisanima te žele dati svoj doprinos zajednici.

Riječko Art-kino i Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u sklopu natječaja za dodjelu bespovratnih europskih iznosa za programe jačanja uključenja osoba starijih od 54 godine u kulturne aktivnosti dobili su ukupno nešto manje od milijun kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!