16:17 / 11.11.2020.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Umjetnost za rezanje

-

-

Foto: - / -

Planova za budućnost ima mnogo, a kad prođe ovo doba "novog normalnog" - Igor planira ponovno organizirati likovne radionice za umjetnike iz cijeloga svijeta.
Divljina Tramuntane, drevne šume na sjeveru Cresa, i Macmalići, šumski patuljci iz otočnih legendi, dočekat će vas na ulazu u Filoziće. Ondje je sa svojom obitelji  prije petnaestak godina novi dom našao Riječanin Igor Zlatkov.

Od dvadesetak vrsta drva izrađuje unikatne daske za rezanje, posude za voće, stalke. Bukva, orah, hrast, bagrem, pistacija, maslina - samo su neke vrste kojima se koristi.

- Ja sam prijatelj toga da svaki predmet koji se napravi, a neki zovu i umjetnost, može biti umjetnost, ali mora se moći i koristiti. Dakle, uporabne stvari su meni glavna stvar koju radim, dodao je umjetnik Igor.

Ovaj "CRO TITELJ", stalak za pršut, načinjen je od abonosa, fosila hrasta, starog između četiri i šest tisuća godina.

- Drvo treba posjeći, izrezati na daske, na debljinu koju netko želi, pa ga osušiti dvije, tri godine. Za neki pladanj veličine pola metra sigurno treba četiri sata, dodao je.

U Igorovoj oazi smještene su radionica, galerija i kuća za iznajmljivanje koje je sam obnovio. U dvorištu smo naišli na Heicke i Oskara iz Njemačke.

- Bili smo u lokalnom restoranu, čuli smo kako je neki čovjek govorio ljudima da moraju posjetiti Filoziće i umjetničku farmu pa smo došli ovamo, naglasili su.

I dok su djeca bila u školi, a samozatajna supruga izbjegavala našu kameru, nismo mogli ne upitati kako je pandemija izazvana koronavirusom utjecala na njihov život - jer oni jedini u Filozićima žive tijekom cijele godine!

- Pa preživjelo se. Pošto smo mi ovdje bar što se tiče hrane manje više samodostatni, naglasio je Igor.

Planova za budućnost ima mnogo, a kad prođe ovo doba "novog normalnog" - Igor planira ponovno organizirati likovne radionice za umjetnike iz cijeloga svijeta.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!