13:47 / 03.12.2019.

Autor: Vesna Ljubo/P.F./HRT

Upoznajte korisnike udruge "JA kao i TI"

-

-

Foto: - / -

Ustanova je to socijalne skrbi za odrasle s mentalnim teškoćama, jedina takva u Osijeku i županiji. Povijest ustanove seže u 1749., a uvijek je primarna djelatnost bila skrb o bolesnima i nemoćnima.
Osječki Centar za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI" obilježava 270 godina postojanja. Ustanova je to socijalne skrbi za odrasle s mentalnim teškoćama, jedina takva u gradu i županiji.

Povijest ustanove seže u daleku 1749. godinu. Bila je to prva građanska bolnica "varoški špital" i dom koji se tada nazivao "ubožnicom". Tijekom povijesti mijenjao je nazive i prostorno se povećavao, ali mu je uvijek primarna djelatnost bila skrb o bolesnima i nemoćnima.

Stjepan živi sa suprugom Draganom, s kojom je u braku šest mjeseci.

- Lijepo nam je, samostalni smo zajedno kuhamo, idemo u kupovinu namirnica, rekao je korisnik Stjepan Kurkutović.

Drugi korisnik Šandor pazi na današnji ručak, u čijoj je pripremi i sam pomogao.

- Gulio sam, krumpir, luk narezao, stavio unutra krumpir, kelj i sad čekamo da bude gotovo, objasnio je Šandor.

Na istoj adresi živi šest korisnika, a treba doći još dvoje. 

- Ovi dosadašnji članovi se jako lijepo slažu, ako bude nekih problema, mi to onda sjednemo, razgovaramo i riješimo, kaže asistentica organiziranog stanovanja Suzana Jelmazovski.

Svakodnevni život kao i u svakoj drugoj obitelji.

- Kao i u svakoj obitelji, radimo sve zajednički, podijele se poslovi svaki  dan netko od njih ima neku drugu zanimaciju, dodala je Jelmazovski.

Mnogi korisnici odlaze na kreativne radionice u sjedište Centra. Trenutačno rade božićni program.

- Vole raditi, rade svaki dan od 10 do 14 sati. Radimo sve, oni smisle što ćemo raditi, rekla je voditeljica radionice šivanja Ružica Kraljik.

- Mene to ispunjava i daje mi psihičku stabilnost, daje mi snagu za dalji život, objašnjava korisnica Tatjana Ilić.

U 35 stambenih zajednica u Osijeku i jednoj u Čepinu živi stotinjak korisnika. Centar pruža i uslugu pomoći u kući za starije i nemoćne, ali i skrb za nepokretne u sjedištu ustanove.

- Kroz sve ove godine ustanova se prostorno mijenjala, povećavala, mijenjala naziv, ali je sve vrijeme bila tu za one najpotrebitije, kaže ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici, "JA, kao i TI" u Osijeku Mira Leko-Ćurčić.

I nakon gotovo tri stoljeća postojanja nastavljaju svoj rad, prilagođavajući se novim oblicima i potrebama najpotrebitijih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!