15:50 / 27.08.2018.

Autor: T.V./F.J.T./HRT

Upoznajte najobrazovanijeg Hrvata

-

-

Foto: - / -

Kako predstaviti Nikšu Sviličića? Redatelj, književnik, glazbenik? Kažu da je najobrazovaniji Hrvat. Završio je dvije srednje škole, tri fakulteta, ima tri doktorata, svira 11 instrumenata.
Kako uopće predstaviti Nikšu Sviličića? Redatelj, književnik, glazbenik? Kažu da je najobrazovaniji Hrvat. Završio je dvije srednje škole, tri fakulteta, ima tri doktorata, svira 11 instrumenata.

Lani je na splitskom festivalu osvojio nagradu za najbolje stihove, s Oliverom Dragojevićem svojevremeno i Porina kao autor pjesme 'Vjerujem u anđele'. Režirao je i film istog imena, koji je prema ocjenama festivalskih publika najnagrađivaniji hrvatski film.

Ima još puno toga, a za sve je, čini se, kriva Komiža. Komiža je na neki način jedno katarzičko mjesto za svakoga tko se bavi umjetnošću, filmom, književnošću, glazbom... čudna energija i onda nastaju pjesme, knjige, razna djela, objašnjava svestrani Nikša.

Nije bilo dvojbe gdje će snimati anđele, u Komiži voli raditi, još više stvarati, najviše uživati. Mnoge poznaje, svakom mahne. Kad je ovdje gleda, sluša, upija i pamti, pa pleše taj komiški tango kojeg spominje u svakom njegovom djelu. Ima ga i na papiru. Jer nije svejedno gdje se knjiga piše. 'Druga strana slutnje' je moj književni triptih nastajala na mojoj teraci, 3 priče nejvjerojatne i bizarne. Zaista su dogodile, ističe.

Dok prebire po žicama, možda otkriva nam i koju notu koja će se već u listopadu naći na kantautorskom mu albumu. S jeseni izdaje još jednu knjigu, a po ovoj tek predstavljenoj na Visu, opet na Visu, snimat će film.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!