Upoznajte našeg vrsnog profesora Ivana Gornika

10.01.2019.

16:06

Autor: Vida Peterlik/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Njegov posao često uključuje neizbježne smrti pacijenata, od čega se svakome teško distancirati. Niti jedan dan nije isti, jer nikada ne zna što očekivati. Spašavanje ljudskih života u malo vremena, njegova je svakodnevnica.
Već je četiri godine na mjestu pročelnika Hitnog prijma u KBC-U Zagreb, gdje je i započeo svoj razvojni put. Titule ne voli, već konkretna djela. Specijalizirao je internu, subspecijalizirao intenzivnu medicinu, a želja mu je i specijalizacija iz hitne medicine. Upoznajte našeg profesora, Ivana Gornika.

Njegov posao često uključuje neizbježne smrti pacijenata, od čega se svakome teško distancirati. Niti jedan dan nije isti, jer nikada ne zna što očekivati. Spašavanje ljudskih života u malo vremena, njegova je svakodnevnica. No, posao je to koji ga ispunjava, ističe naš sugovornik, profesor Ivan Gornik.

- Ja sam želio biti internist jer sam mislio da je to najsveobuhvatnija struka, a onda sam dobio posao tako na Zavodu za intenzivnu medicinu, pa sam na neki način bio predodređen da se i dalje usmjeravam u tom smjeru. Opet, moja subspecijalizacija je takva da je na neki način sveobuhvatna, opet promatramo cijeli organizam i gledajući sad unatrag, zaista nije loše ispalo - kaže.

Unatoč nekim teškim stranama ovoga posla, da ponovno može birati, opet bi izabrao isto. Usavršavao se u inozemstvu, autor je brojnih radova i suradnik u knjigama, predavač i gost u prestižnim klinikama. U KBC-u Zagreb proveo je cijeli svoj dosadašnji razvojni put, a već je i četiri godine šef hitnog prijma, što kaže da je izuzetno kompliciran posao.

Za njega ne postoji prosječan dan. Nekada su mu radni sati ispunjeni administrativnim poslom, a nekada je po cijele dana u službi s pacijentima.

U cijeloj karijeri, ističe, mnogo je stvari na koje treba biti ponosan. Vesele ga one sitnice – kada ostavi smjenu u najboljem redu, na dobre ocjene njega kao nastavnika, i na postignuća u hitnom prijmu – jedno od njih je i otvoreni odjel opservacije, a planova i projekata je još mnogo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!