Upoznajte našu vrsnu profesoricu Ingeborg Barišić

16.03.2018.

11:38

Autor: I.Ž./K.D./HRT

-

-

Foto: - / -

Cijeli svoj radni vijek posvetila je medicinskoj genetici, a na preglede joj dolaze pacijenti iz brojnih država. Upoznajte našu vrsnu profesoricu Ingeborg Barišić.

Liječi bolesti za čijim se dijagnozama traga godinama, zbog čega je često poistovjećuju s popularnim liječnikom iz televizijske serije. Cijeli svoj radni vijek posvetila je medicinskoj genetici, a na preglede joj dolaze pacijenti iz brojnih država. Upoznajte našu vrsnu profesoricu Ingeborg Barišić.

Iza nje su desetljeća rada u području medicinske genetike, bavi se rijetkim bolestima i ponosi brojnim titulama. Svoj znanstveni i nastavni rad posvetila je genetskim poremećajima, a to su prepoznali i brojni pacijenti među kojima je jedna od omiljenih liječnica. Riječ je o našoj vrsnoj profesorici Ingeborg Barišić. Bavim se rijetkim bolestima i tu zaista trebamo tragati za etiologijom zato što mogućnosti dijagnostike možda nisu sasvim dostupne u Hrvatskoj. Trebamo dosta razmišljati o pacijentima i onda tako pomalo sliči i na doktora Housea, kaže profesorica.

Ovaj se odabir za profesoricu Barišić pokazao izvrsnim. Njen drugi dom Klaićeva je bolnica, u koju je došla 90-ete godine nakon specijalizacije iz pedijatrije U KBC-u Rebro, i odmah se započela baviti medicinskom genetikom. Tamo sam zapravo vidjela da je to područje koje je novo, koje me jako zanima i koje je jako perspektivno, čak i onda prije 30 godina. Vidjelo se zapravo da će nam genetika puno pomoći u medicini, objašnjava.

Pročelnica je Zavoda za medicinsku genetiku i reproduktivno zdravlje, članica Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva  za praćenje kongenitalnih anomalija, predsjednica EUROCAT mreže za praćenje anomalija, a njen rad posvećen je i studentima. Kako ističe, sve su joj te funkcije isprepletene, a za brojne od njih je i porepoznata kod pacijenata. Ponosno ističe nagradu Liječnica godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!