Upoznajte Zvonka Eraka, svjetskog veteranskog prvaka u hrvanju

28.10.2019.

08:08

Autor: P.Mikuličin/HRT

default error photo
S dva je zlata iz Varšave sletio u trošnu dvoranu na Šubićevcu. Peti je put na svjetskoj smotri profesor Zvonko Erak došao do najsjajnijeg odličja.
Šibenčanin Zvonko Erak okitio se naslovom svjetskoga veteranskog prvaka u hrvanju na prvenstvu održanom u Varšavi. Umirovljeni profesor tjelesnog odgoja i trener u šibenskom hrvačkom klubu popeo se na tron u obje hrvačke discipline. Zlato je osvojio grčko-rimskim i slobodnim stilom.

S dva je zlata iz Varšave sletio u trošnu dvoranu na Šubićevcu. Peti je put na svjetskoj smotri profesor Zvonko Erak došao do najsjajnijeg odličja.

- Ja smatram da sam zaslužio medalju čim sam prešao tisuću i po kilometara autobusom i skidao pet kilograma - kaže.

Na leđima je Eraku već 66-ta. Samo to, kaže, dovoljno govori koliko je odlučan.

- Idem prvenstveno zbog toga što me to izrazito veseli, raduje. Posebno me raduje kad se svira hrvatska himna. Ponosan sam na to i volio bih da svi tako razmišljaju. Da prvo vole svoju domovinu, a onda sebe - kaže svjetski veteranski prvak u hrvanju.

Snaga klade valja, a um caruje, kaže stara poslovica. Za hrvanje je potrebno oboje. No, Erak smatra, kod seniora je, ipak, najbitnija snaga.

Profesor tjelesnog odgoja drugu je godinu u mirovini, ali ne odustaje od rada s mladima.

- Mene to vraća isto tako u mladost i oni mi daju vrlo jednu pozitivnu energiju - kaže.

Nedavno je dobio, kako on kaže, mladu radnu snagu u vidu Zagrepčanina Ignacija Valečića. Profesora kineziologije i višestrukog državnog prvaka u hrvanju.

O načinu treninga u šibenskom hrvačkom klubu djeca govore samo u superlativima. A dio učenika već je krenuo učiteljevim stopama. Šibenski momci i djevojčice u vrhu su hrvatskog hrvanja. Njihov pak trener Zvonko Erak na hrvačkim strunjačama broji više od 45 godina staža. I, očito, ne misli stati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!