Urasli nokti i kako ih riješiti

01.10.2018.

14:07

Autor: E.L.S./I.Ž./HRT

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj godišnje oko tisuću pacijenata završi na operacijskom stolu zbog uraslog nokta. Urasli nokat nije tako bezopasan kao što zvuči.
Urasli nokat učestali je problem, i nimalo bezopasan kako se na prvi pogled čini. Glavni krivci ove neželjene pojave su neadekvatna obuća, genetska predispozicija, ali i pad imuniteta, stoga donosimo savjete kako se riješiti uraslog nokta čak i bez odlaska liječniku.

U Hrvatskoj godišnje oko tisuću pacijenata završi na operacijskom stolu zbog uraslog nokta. Urasli nokat nije tako bezopasan kao što zvuči.

Može se javiti infekcija u području samog nokta pa se može proširiti na područje palca, može nastati upala kosti, osteomielitis. A u određenih bolesnika, prvenstveno onih koji imaju neke komorbiditete tipa šećerna bolest, onkološki bolesnici koji su na kemoterapiji - kod njih može doći do nastanka gangrene pa posljedično amputacije prsta ili dijela stopala, upozorava doktor Anto Dujmović, specijalist opće kirurgije.

Pedikerka Mirela Nalevka Vasić savjetuje: Nokte treba u pravilu rezati isključivo ravno. Treba izbjegavati rezanje uglova da bi se izbjegla mogućnost uraštanja nokta. Dakle, potpuno ravno škarama odrezati nokat i tako sve redom. Nakon toga nokte treba sa staklenom ili papirnatom rašpom zagladiti i izravnati.

Često ljudi griješe tako što ulaze sa strane preduboko u meso kada režu nokte. Tako riskiraju urastanje nokta. Za održavanje higijene, nokte na nogama treba rezati najmanje jednom mjesečno do ruba kože.

Urasli nokat započinje upalom u području palca, crvenilom i lokaliziranom boli. To je prva faza, nakon koje mogu uslijediti još dvije – a one podrazumijevaju infekciju pa čak i spomenutu upalu kosti. U prvoj fazi pomoći si možemo i sami ali u uznapredovanim fazama, kada dođe do infekcije, kada se pojavi divlje meso ili granulacija, uvodi se kirurško liječenje.

Urasli nokat prevenirati se može nošenjem udobne i široke obuće, pravilnim rezanjem nokta i brigom o higijeni. Napomenimo da se puno češće javlja kod muškaraca, nego kod žena i da nije samo neugodan već i potencijalno vrlo opasan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!