11:05 / 01.06.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Urbano-likovne akcije Kulturnog centra Peščenica

-

-

Foto: - / -

Umjetnost, posebno ona likovna, objedinjena u knjizi koju je izdao Centar bit će predstavljena u Laubi u sklopu projekta Nesvrstani.
Da ulična umjetnost može oplemeniti prostor vrlo dobro znaju u Kulturnom centru Peščenica koji već godinama poziva umjetnike da oslikaju fasadu njihove zgrade. U sklopu urbano likovne akcije Volim Pešču zgrada KNAP-a dobila je dva nova murala.

Modul osam i TKV autori su koji su ove godine u sklopu urbano likovne akcije volim Pešću oslikali zid zgrade KNAP-a.

Zid je nastao u jednom vikendu i u stvari cilj te akcije je nekako popularizirati i senzibilizirati građane i stanovnike prema street artu i uopće uličnoj umjetnosti kao takvoj, objasnila je Anja Planinčić, ravnateljica Centra KNAP.

Zgrada KNAP-a tako je postala dio ulične galerije u tom dijelu Volovčice.

Anja Planinčić: Na našem centru nalazi se desetak murala koji su nastali tijekom proteklih godina i reakcije naših susjeda su izvrsne, ljudi jako dobro reagiraju na te naše murale i svake godine ispočetka dolaze kad se ovdje oslikavaju, uvijek je tu nekakav muving oko tih autora kad nam dolaze i oslikavaju.

Centar KNAP dugi niz godina prati scenu ulične umjetnosti u Zagrebu a dio onoga što se može vidjeti objedinili su u fotomonografiji Streetart Zagreb. Knjiga prikazuje 200-njak radova sa zagrebačkih ulica. Mnogi od tih radova više i ne postoje, streetart je takav da ima svoj vijek trajanja i nikad se ne zna kad neki autor oslika neki zid koliko dugo će taj zid ili taj njegov rad u stvari živjeti.

Uz likovnu umjetnost Centar KNAP nudi i brojne druge sadržaje. Skorim završetkom sezone uz hit predstavu "Kako ubiti suprugu/supruga bez suvišnih zašto" u režiji Borisa Kovačevića, ne prestaju i besplatna događanja.

Sezonu u KNAP-u završavamo predstavom, jazz koncertom nakon predstave koji je besplatan i koji je ujedno uvertira u Dane kulture na Pešći koji će se održati od 4.-9.lipnja. To su dani u kojima će radionice, izložbe i predstave biti besplatni, izjavila je Maja Radelić, suradnica za marketing i promidžbu u Centru kulture na Peščenici.

Umjetnost, posebno ona likovna, objedinjena u knjizi koju je izdao Centar bit će predstavljena u Laubi u sklopu projekta Nesvrstani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!