10:56 / 19.03.2018.

Autor: E.L.S./I.G./HRT

Uronite u bogatu povijest Erzuruma

-

-

Foto: - / -

U moru povijesnih činjenica zanimljiva je ona da su upravo ovdje učitelji podučavali u manjim grupama - sustav koji je kasnije preuzeo britanski Oxford ali i sveučilišta diljem svijeta.
Tisuću i tristo kilometara istočno od Istanbula, na gotovo dvije tisuće metara nadmorske visine smjestio se grad Erzurum. Administrotivno je to središte istoimene provincije s više od pola milijuna ljudi. Đamije, muzeji - uronili smo u grad bogate povijesti koja datira u daleku prošlost.

Erzurum je grad star sedam tisuća godina, ovdje je došlo do spajanja raznih civilizacija i kultura. Serđuci su strigli 1071. godine, doveli su svoju kulturu, način života. Ovdje njihova je ostavština kao i đamija. Ulagali su u obrazovanje, ceste, mostove, ispričao je Omer Haslioglu, kustos muzeja u Erzurumu.

Iako je turista malo, svima je grad otkriće. U moru povijesnih činjenica zanimljiva je ona da su upravo ovdje učitelji podučavali u manjim grupama - sustav koji je kasnije preuzeo britanski Oxford ali i sveučilišta diljem svijeta.

Tržnica je puna dragog kamenja i nakita. Prodavači uvjeravaju u iscjeliteljske moći kamena. Nije ni čudno da je crni kamen iz Erzuruma jedan je od najprepoznatljivijih izvoznih proizvoda.

Crni kamen se obrađuje i oko njega se stavlja srebro. Ovo su testihi - također od našeg kamena. Kad vidite da muškarac prebire po testihu - rješava se stresa, objašnjava prodavač Ahmet Dogan.

Kuhinja je spoj Azije, Bliskog i Srednjeg istoka te Mediterana. Mnogo povrća, začina servira se uz meso, ribu. Ponosni su domaćini na svoj autohtoni kebab.

Nema deserta bez baklave. Punjene orasima, bademima ili na istoku pistacijom. Sirevi su aromatični, jeftini. Kravlji ili kozji kolut težak nešto više od dva kilograma stoji pedesetak kuna. I to je samo djelić nama egzotičnog i neotkrivenog istoka Turske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!