Uspješna karijera, puno novca, ali i stresa: "Bivši život mi je nezamisliv"

13.03.2021.

09:08

Autor: Kod nas doma/HTV

Zdenkina priča - ured zamijenila prirodom

Zdenkina priča - ured zamijenila prirodom

Foto: Kod nas doma / HRT

Grad znači jednosmjeran protok energije – dajete nešto, a zauzvrat dobijete novac. U prirodi je to dvosmjerno, i to je nešto što vas konstantno puni. Biljka nema toliko puno mogućnosti komunikacije, ali vam sjajnim listom može pokazati da joj je dobro i da je vesela, objašnjava Zdenka Dodig za HTV-ovu emisiju Kod nas doma.

Ova diplomirana ekonomistica iza sebe ima uspješnu karijeru koja je sa sobom donijela puno stresa.

- Mislim da novac ne može donijeti sreću. Ja sam radila za jako velike novce – to vas veseli, ali traje jako kratko. Bojala sam se da neću biti previše zdrav čovjek ako nastavim tako, kaže.

- Radila sam kako bih zaradila i putovala. S 20 godina sam napravila sistematski pregled za upis u studentski dom - liječnica mi je otkrila skoliozu, kifozu, spondilozu, priča Zdenka koja se danas, sa šezdeset godina, bez problema provlači ispod razine od jednog metra.

Kako je oduvijek sanjala o životu u prirodi, Zdenka je kupila dio zemlje oko obiteljske kuće i počela obrađivati vrt. S vremenom je shvatila kako je poljoprivreda jedino čime se želi baviti u životu.

Danas nakon više od deset godina posvećenih obradi zemlje, Zdenka uzgaja razno voće i povrće – sve podobno za naše prostore. Vodi ekološku farmu, na kojoj nikada nije usamljena, iako živi sama.

- Trenutno brinem o nekih 2000 'duša' – što biljaka, što životinja. To me jako ispunjava, kaže Zdenka koja je s vremenom kupovala djelić po djelić zemlje i proširivala svoje imanje.

Mnogi su joj govorili kako je čudna jer ide u poljoprivredu od koje svi bježe. No Zdenka svoj posao voli:

- To je neka vrsta stvaranja. Osjećaj je velik jer ste krenuli od nule, praktički ni sa kakvim sredstvima – a ovo što sad imam može hraniti barem 5-6 ljudi.

Na Zdenkinu farmu dolaze volonteri iz cijelog svijeta kako bi naučili o ekološkoj poljoprivredi – trenutno joj pomažu dva radnika iz Maroka i Venezuele.

- Zapravo imam puno volontera koji su „kompjuteraši“, i jedva čekaju da dođu do nekog fizičkog posla, da im se mozak može malo odmarati, kaže Zdenka kojoj je bivši život nezamisliv i nikada mu se ne bi vratila, iako joj danas radni dan traje od 7 ujutro do 10 navečer.

- Sve je ovo u svako doba moja kuća i ispunjava me s jako puno veselja i radosti, zaključuje Zdenka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!