Ususret sajmu WineOS - izvrsna vinska budućnost

16.01.2022.

07:00

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Renata Ostović/E.P.C.

Pripreme za 7. međunarodni sajam WineOS

Pripreme za 7. međunarodni sajam WineOS

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Nakon što je prošle godine zbog epidemiološke situacije otkazano, sedmo izdanje WineOS-a, međunarodnog sajma vina, delicija i ugodnog življenja održat će se 28. i 29. siječnja u osječkoj dvorani Gradski vrt. Najbolja najava te manifestacije bila je radionica o graševini.


Na čak 1900 četvornih metara ovogodišnjega WineOS-a, očekuje se više od stotinu izlagača, ponajprije iz Slavonije i hrvatskoga Podunavlja, ali i iz ostalih hrvatskih vinskih regija te susjednih zemalja.


- Već sam u nekoliko navrata rekao da je vinska regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje regija u kojoj se proizvodi gotovo 50% hrvatskih vina, rekao je predsjednik Udruge Graševina Croatica Josip Pavić.


- Ono što želimo naglasiti je to je da u prvi plan stavimo ono na što je Slavonija najponosnija, a to je sorta koja je u najvećoj mjeri najzastupljenija u Hrvatskoj, to su graševima i frankovka, istakno je Željko Garmaz, član Organizacijskog odbora WineOS-a.


Ocjenjivanje graševine uoči međunarodnog sajma vina u Osijeku

Ocjenjivanje graševine uoči međunarodnog sajma vina u Osijeku

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Izvrsna, ali nedovoljno poznata vina vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja


Jedan od najboljih načina promocije vina, gastonomskih i turističkih potencijala Osijeka i Osječko-branjske županije, upravo su manifeatacije poput WineOS-a, na kojoj ljubitelji dobre kapljice mogu kušati vrhunska vina iz raznih regija.


- Ipak je ovo tek sedmo izdanje. Mi smo jako narasli, narasli smo u obujmu, u prostoru, u broju izlagača i moramo reći, i mi se u hodu prilagođavamo, kazao je Boris Ocić, predsjednik Udruge Dekanter iz Osijeka.


Uz kušanje vrhunskih vina, na manifestaciji će se održati i kulinarski show na kojemu će nastupiti četiri vrhunska lokalna kuhara te osam radionica.


Ova današnja, uvodna, bila je posvećena graševini, a gost iz Engleske, nakon što je kušao tu sortu vina, kraljicu Slavonije i hrvatskoga Podunavlja, zapitao se zašto je nema više na međunarodnome tržištu. Ocijenio je i hrvatska vina u odnosu na europska.


- Mislim da ste visoko na ljestvici, ali ljudi ne znaju dovoljno za hrvatske vinske destinacije. Vino ne putuje koliko bi trebalo. Imate izvrsna vina, ali nedovoljno poznata, rekao nam je Eric Zwiebel, Master of Sommelier iz Engleske.


 I zbog posebnosti vinskih sorti, prije svega graševine, naše gospodarski najraširenije sorte, Eric Zwibel, jedan od najvećih svjetskih vinskih autoriteta, najavio je izvrsnu vinsku budućnost Slavonije i hrvatskoga Podunavlja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!