Uz Dan crvenih haljina: Specifičnosti moždanog udara u žena

24.01.2022.

09:18

Autor: Hina/I.B.

Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

U tijeku je javnozdravstvena edukativna akcija "Dan crvenih haljina" kojom se želi podignuti svijest o specifičnostima moždanog udara u žena.

Dan crvenih haljina održava se četvrtu godinu zaredom u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog neurološkog društva, a ove godine u akciju su se uključile i hrabre žene koje su preboljele moždani udar.

Tako zajedno žele upozoriti na specifičnosti moždanog udara u žena, skrenuti pozornost na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

- Moždani udar može se spriječiti brigom za vlastito zdravlje. Čak 80 posto moždanih udara može se prevenirati ako pripazimo na glavne čimbenike rizika na koje možemo utjecati, a to su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol, poručili su.

Akcija se već tradicionalno obilježava svečanom završnicom, a ove godine to će biti u petak, 4. veljače u dvorani Kaptol Boutique Cinema, a kao glazbeni gosti nastupit će grupa Gelato Sisters i duo Hojsak@Novosel. Glavne zvijezde večeri bit će šest hrabrih žena u ulozi manekenki na reviji crvenih haljina koje su za njih dizajnirali Iva Karačić Design, Etno Mara, Krie Design, Duchess, Diana Viljevac i Ana Maria Ricov.

Organizacijski odbor akcije čine stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH, gradonačelnika Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U susret Danu crvenih haljina organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, edukativna predavanja na fakultetima i webinari. Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 4. veljače, odjenu nešto crveno i tako pruže podršku.

Detalji o akciji mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva https://neuro-hr.org/ i na Facebook stranici www.facebook.com/Dan-crvenih-haljina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!