Strah nestaje kad u svemirskom brodu 'letiš' na CT

24.10.2021.

21:00

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

CT uređaj postao svemirski brod

CT uređaj postao svemirski brod

Foto: Dnevnik / HRT

Otići brodom na operaciju, odletjeti u svemirskom brodu na CT ili zaviriti u zološki vrt na rendgenu omogućeno je najmlađim pacijentima zagrebačke Klinike za dječje bolesti. Sve kako bi sa što manje straha obavili najzahtjevnije preglede. 

Malena Nina stigla je u bolnicu prije nekoliko dana. Kroz bolest lakše plovi u brodu.

- Imaju stvarno svega, djeca se igraju, nije im dosadno, super je. Brodić je prekrasan, mi smo inače iz Zadra tako da nam je brod super, kaže Nevena Torbarina, Ninina majka.

Njime maleni pacijenti plove od bolesničke sobe do operacijske dvorane.

- Gleda ravno u lice osobe koju poznaje, roditelja koji ga prati, medicinskog osoblja kojeg je imao priliku upoznati. Ne vidi okolo nešto što je djetetu možda strano ili strašno i na taj način je mirnije prilikom prelaska iz svoje dječje bolesničke sobe u operacijsku salu, kaže Anita Mišković, glavna sestra Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Mirno lete i kao astronauti u svemirskom brodu. U bespuća svemira, točnije CT uređaja ulaze bez straha. Dnevno 20-tak njih.

- U principu su djeca čak i više oduševljena nego što smo mislili da će biti s ovim prostorom. Mogao bih reći da se opuste i da ih najčešće dobijemo na suradnju što je bit cijele ove priče, dakle da dijete bude mirno da mi možemo kvalitetno odraditi svoj posao tj. dobiti dobre snimke, kaže Andrija Čop, inženjer medicinske radiologije Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Dobre snimke mogu očekivati i radiolozi na rendgenu. Jer u zoološkom vrtu životinje čuvaju pacijente. Sve to olakšava i ubrzava rad.

- Jer dobijete povjerenje djeteta i naravno ono što je vrlo bitno niz procedura uspijemo napraviti bez anestezija. Anestezija je ipak nužno zlo, pogotovo u dječjoj dobi. Dakle, svaki pomak u tom smjeru je jako dobar, kaže Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Velik je to pomak za djecu jer im ovakvo okružje barem malo olakša liječenje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!