Uz složnu obitelj - sve je moguće

16.08.2021.

15:49

Autor: Klara Dujmović/Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B.

OPG Šajkunić

OPG Šajkunić

Foto: HTV / HRT

OPG Šajkunić iz Peroja u Istri, malo je poljoprivredno gospodarstvo, ali mogu se pohvaliti raznolikom proizvodnjom. Uzgajaju, voće i povrće, drže kokoši i ovce. Nositeljica te male poljoprivredne škrinjice je gospođa Danijela, no gospodarstva ne bi bilo bez supruga Ivana i kćerčice Kiare. Zajedno i složno dijele poslove i grade svoje malo poljoprivredno carstvo.

Voće i povrće Danijelinih je ruku djelo. Na malom štandu u Peroju proda sve što uzgoji njezina obitelj. Kupci traže domaće.

Ujutro tržnica, popodne njiva.

Imanje su gradili polako. Korak po korak. Imali su parcelu Danijelina oca od 1500 četvornih metara, sada ukupno obrađuju 10 hektara zemlje.

Sade, obrađuju, održavaju suhozide i grade nove.

Uz pomoć LAGA južne Istre dobili su 100 tisuća kuna europskoga novca i zasadili pola hektara voćnjaka. 5 hektara je pod ekstenzivnim maslinicima.

Ivan je najponosniji na svoje ljubimice. 150 kokoši, različitih vrsta.

I tu zaduženja ima ženski dio obitelji. Netko oko hranjenja kokoši, netko oko sakupljanja jaja.

Imaju Šajkunići pravo malo životinjsko carstvo.

Na imanju živi 25 ovaca i koza. Nekada ih je bilo i više.

I taman kada smo pomislili da imaju moć kloniranja kada se uspijevaju brinuti za toliko životinja i nasada, Ivan nam objašnjava da je presudna dobra organizacija.

Puno je posla, no Šajkunići ne staju. Planiraju širiti imanje. Uz volju i trud, ali ono što je najvažnije - složnu obitelj - sve je moguće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!